Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Synger så tårene triller

Nattergalen Andrea Bræin Hovig synger så vakkert at keiser Trond Brænne gråter. Lørdag har Nationaltheatret premiere på et H.C. Andersen-stykke for første gang.

-  Jeg får en tåre i øyekroken hver gang Andrea synger. Ikke bare fordi handlingen tilsier det. Tåren er ekte nok, sier Brænne.

I oppsetningen «Nattergalen», basert på H.C. Andersens fortelling, gestalter Bræin Hovig den lille, men viktige tittelrollen som nattergal. En grå, unnselig fugl, som synger så vakkert at keiseren av Kina beordrer den fanget og satt i buret, så han kan høre dens sang så ofte han lyster.

Vil berøre folk

-  Keiserens tåre er belønning nok, sier nattergalen - gjennom kokkepiken, spilt av Heidi Goldmann.

Heller ikke Goldmann er uberørt av tonene fra Andrea Bræin Hovig:

-  Hun synger faktisk så vakkert at folk får tårer i øynene, lover Goldmann.

Bræin Hovig takker for komplimentene. Selv om hun mener de overdriver, håper hun likevel å berøre publikum med sin sang:

-  Det er jo det vi skuespillere alltid forsøker - å berøre folk, sier 31-åringen.

 TÅREDRYPPENDE: Nattergalen, spilt av Andrea Bræin Hovig, beveger den kinesiske keiseren (Trond Brænne) til tårer med sin sang. Foto: Ole C. H. Thomassen
TÅREDRYPPENDE: Nattergalen, spilt av Andrea Bræin Hovig, beveger den kinesiske keiseren (Trond Brænne) til tårer med sin sang. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Hun er ikke ukjent med sang. For to år siden ga Andrea Bræin Hovig ut cd-en «Hjertetvinner» (oversatt fra ordet «heartbreaker»), en samling gamle musikallåter som «Over the Rainbow» og «You Do Something to Me». Oversatt til norsk av folk som Lars Saabye Christensen, Jon Fosse, Edvard Hoem og Anne Holt.

-  Plata fikk alt fra terningkast to til seks. Den ble ingen kioskvelter. Jeg tror den solgte i drøyt 2000 eksemplarer, sier Hovig.

Regissør Kjetil Bang-Hansen har tatt seg enkelte friheter, men mener han er tro mot grunntankene til Danmarks største forfatter:

-  H.C. Andersens fremste kjennetegn er poesien og humoren. Det som gjør ham ekstra krevende for et teater, er at han påkaller tårene og smilet heller enn gråten og latteren. Jeg mener likevel vi har lyktes. Det skyldes et knippe av Norges fineste scenekunstnere, sier Bang-Hansen.

Tar en jobbpause

Rollen i «Nattergalen» blir Janne Formoes siste på en stund. Hun venter barn med Idol-dommer og artistmanager Jan Fredrik Karlsen, og omstendighetene var i går ikke til å skjule - selv under romslige kinesiske kostymer:

-  Jeg står på scenen til jeg sprekker, spøker Formoe, som ikke vil si noe mer om svangerskapet enn at hun er om lag midtveis, og at alt går bra.-  Jeg håper å stå på scenen så lenge folk vil se «Nattergalen». Hvis ikke jeg makter, får jeg byttes ut. Min rolle er ikke stor, sier Formoe, og bekrefter at hun kommer til å ta en lengre jobbpause etter fødselen.