LETTKLEDD: Ei lettkledd blondine observerete NRKs kamerateam, og reagerte ved å vise fram sine mer private eiendeler. Foto: NRK Rogaland
LETTKLEDD: Ei lettkledd blondine observerete NRKs kamerateam, og reagerte ved å vise fram sine mer private eiendeler. Foto: NRK RogalandVis mer

Synger, stripper og slåss i ny NRK-dokumentar

- Det kommer selvfølgelig til å bli flaut.

(Dagbladet): 11 kamera, 15 mikrofoner, én lørdagskveld i Stavanger og en rekke overstadig berusede mennesker - slikt blir det tv av.

Lørdag klokka 22.40 viser NRK 1 den halvtimeslange dokumentaren «Safari i Lysløypa», der du er invitert med på en heller fuktig nattesafari i oljebyen.

Festklare jenter En festklar jentegjeng, en politimann, en ambulansesjåfør, en drosjesjåfør, en barsjef, en pubsanger og en natteravn viser fram Alexander Kiellands fødested slik du sjeldent har sett det - iallfall ikke med edruelige øyne.

- Det kommer selvfølgelig til å bli flaut, sier Karianne Kristiansen (20) til Dagbladet.

Lørdag 19. november, Stavanger-kvelden som snart er tilgjengelig for alle å ta del i, gjorde hun og vennegjengen stas på venninna som markerte sin 21-årsdag med brask og bram.

Mener det er representativt - Vi hadde allerede fått i oss et par øl da NRK kontaktet oss, og takket ja fordi vi er glade i oppmerksomhet og tenkte at det var gøy. Men det jo var en bursdag, så det ble litt mer øl enn vanlig, sier hun.

NRK følger jentegjengen fra vorspiel til byen for å dokumentere hele kvelden.

Kristiansen har sett dokumentaren i sin helhet, og tror absolutt at den er representativ for nattelivet slik det er.

GIR DEG STAVANGER: NRK Rogaland-journalisten Johan Mihle Laugaland (t.v.) og Eirik Gjesdal er mennene bak prosjektet. Foto: Mathias Oppedal / NRK.
GIR DEG STAVANGER: NRK Rogaland-journalisten Johan Mihle Laugaland (t.v.) og Eirik Gjesdal er mennene bak prosjektet. Foto: Mathias Oppedal / NRK. Vis mer

Det er med litt blanda følelser at én av hennes fuktigere lørdagskvelder nå blir offentliggjort:

- Men vi gjør jo ikke noe fælt. De fleste har vært der en gang, sier hun, og forklarer at hun har snakket med familien i forkant.

- Har vært varsomme Kristiansen og venninnegjengen har fått ta del i redigeringsprosessen av dokumentaren.

- Dersom det har vært noen situasjoner vi ikke var komfortable med å vise på tv, klippet de det bort, sier Stavanger-jenta, som er godt fornøyd med resultatet.

HERR POLIZEI: Blant personene dokumentaren følger, er politimannen som har i oppgave å ha kontroll på nattelivet denne lørdagskvelden. Foto: NRK Rogaland
HERR POLIZEI: Blant personene dokumentaren følger, er politimannen som har i oppgave å ha kontroll på nattelivet denne lørdagskvelden. Foto: NRK Rogaland Vis mer

Ragnar Christensen, distriktsredaktør ved NRK Rogaland, forklarer overfor Dagbladet hvor varsomme de har vært i prosessen.

- Vi har vært fullstendig klare over at det har vært en utfordring. Vi har uniformert oss som NRK-ansatte, og gjort avtaler med de medvirkende på forhånd. På utestedene annonserte vi over høytalerne at vi kom med kamera, og hva formålet var, sier Christensen.

Vil vise nattelivet på godt og vondt Distriksredaktøren er klar over at ikke alle personene som ble fanget av kameralinsa var klar over handlingene sine denne kvelden.

- Disse personene ble sensurert eller klippet bort. Og alle de glade menneskene som oppsøkte kamera og ville være på tv, har vi vurdert nøye om var klar over hva de var med på, sier han.

LYSLØYPA: Et folkehav av skrik og skrål er ikke et uvanlig syn ved Lysløypa i Stavanger sent en lørdag aften. Foto: NRK Rogaland
LYSLØYPA: Et folkehav av skrik og skrål er ikke et uvanlig syn ved Lysløypa i Stavanger sent en lørdag aften. Foto: NRK Rogaland Vis mer

Det er NRK Rogaland-journalisten Johan Mihle Laugaland, som sammen med Eirik Gjesdal, utgjør skaperduoen bak «Safari i Lysløypa».

De valgte å forevige denne lørdagskvelden for å vise fram livet Stavangers nattetimer - på godt og vondt.

- Mer enn politilogger - Det har vært mye trøkk i media om helgefyll og skjenketider, særlig i løpet av høsten. Vi vil vise at byturen er så mye mer enn hva man leser i politiloggen. For mange er lørdagen ukas høydepunkt, men så er det noen som er møkklei bylivet og synes det hele er meningsløst. Vi har med både folk som ser skyggesidene og de som har det kjekt, sier Mihle Laugaland, og legger til at mye av det «verste» er inkludert i traileren.

Dokumentaren er ikke ment som en skjennepreken til ungdommen, ei heller et politisk innspill i den evigvarende debatten om skjenketider.

FLØRTING: Det meste ble dokumentert da NRK tok med kamera på luftetur i nattetimene. Foto: NRK Rogaland
FLØRTING: Det meste ble dokumentert da NRK tok med kamera på luftetur i nattetimene. Foto: NRK Rogaland Vis mer

- Vi ville bare vise hvordan det ser ut, hva som faktisk foregår. Så er det opp til seerne hva de får ut av det og lærer av det, sier Mihle Laugaland.

SLÅSSING: Også en slåsskamp var blant hendelsene rikskanalens kameralinser plukket opp under byvandringen i midten av november. Foto: NRK Rogaland
SLÅSSING: Også en slåsskamp var blant hendelsene rikskanalens kameralinser plukket opp under byvandringen i midten av november. Foto: NRK Rogaland Vis mer