Synger våren inn

TRONDHEIM (Dagbladet): De tøffeste gutta i rockklassen synger våren inn. Det skal de gjøre helt til sommeren er sikret. Rockens svar på Rosenborg - DumDum Boys - var intet mindre enn overlegne i går kveld.

DumDum Boys åpnet turneen med «Tidenes tidsfordriv» og fortsatte med «Ikke faen» i rått punktempo. Prepple er scenesjef med «skrellet nepe» og stripet skjorte , som har vært hans varemerke - ved siden av bar overkropp (som ble blottet under «Metallic hvit»).

I kongeform

For dere som er blitt skuffet over den siste plata «Totem» kan jeg fortelle at DumDum Boys er i kongeform live. I ti år har jeg sett dem på scenen på gyngende grunn der Prepple maner fram rockdjevelen i så vel seg selv som i publikum.

Bandet spolet raskt tilbake til begynnelsen og serverte «En vill en» og «Lunsj i det grønne». Radiohiten «Hei det er meg» ble levert med et delvist akustisk fortegn.

Men det kan ikke fornektes at det er klassikerne fra tidligere plater som røsker mest i et hjerte som banker for elgitarer og energirock.

Den siste uka har jeg dykket ned i alle platene til DumDum Boys. For en katalog! Ikke rart at vi er mange som er fryktelig glad i dette bandet. Men det er heller ikke rart at noen er skuffet over «Totem».

Aldri likegyldig

Kjartan og co har aldri lagd et dårlig album - eller et likegyldig et, for den saks skyld.

Likevel inneholder «Totem» noen unødvendige hvileskjær - låter med svake melodier som ikke reddes helt i land av raffe teknikker og tøft spill.

Men til konsertutgaven våren 1998: Rocken beviser gang på gang at de gamle er eldst, og i så måte skuffer ikke DumDum Boys. Bandet gyver løs på oss med lys & laser, røyk og rock'n'roll-råvarer. Lyden er prima og trommehinnen skriker etter mer.

Et element DumDum har vasket gradvis vekk - eller riktigere tynnet ut - er Kjartans gitarriff. Atle Karlsens synth har overtatt for mye. Det gjelder like mye live som på plate. Det er riktig å utvikle seg, men DumDum-varemerket - gitaren - bør slippe å kjempe så mye om oppmerksomheten. Mener jeg.

«Slave», «Metallic hvit», «Splitter pine», «Fant Frimann», «Dum & deilig», «Møkkamann» og «Gatelangs» fikk salen til å juble og blodet til å koke. For ikke å si: «Spark slå og knull meg - idyll».

Et herlig tidsfordriv

Ekstraummer på ekstranummer: Gutta slapp ikke unna. Rockens svar på Rosenborg var på hjemmebane. Fy faen for et driv - for et tidsfordriv:

Ja, for en kveld med DumDum Boys er tidenes tidsfordriv. Vi blir så lett revet med.

VELLYKKET: Klassikerne fra tidligere plater var de låtene som røkka mest i hjertet på vår anmelder under DumDum Boys' turneåpning i går kveld.