Synging fjernet fra læreplanen:
- Historieløst

Kunnskapsdepartementet sier det hele bygger på en misforståelse.

STEMMER I: Asheim tar et oppgjør med debatten rundt fjerning av sang i skolen, ved å selv synge. Men kritikerne frykter at ved å ikke nevne sang i læreplanen, vil det bli mer tilfeldig hvilke lærere som bruker det i undervisningen. Video: Kunnskapsdepartementet. V... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er bekymringsverdig og historieløst. Sang har vært veldig sentralt helt siden man startet med skole, sier Solveig Salthammer Kolaas, førstelektor i musikk ved Nord Universitet.

Hun reagerer på at Kunnskapsdepartementet har fjernet sang fra skolens overordnede læreplan, og spør om sang plutselig ikke er viktig lenger.

- Sang er en så grunnleggende del av det å være menneske. Det er viktig i alle faser i livet, og for å skape fellesskap og glede. I skolesammenheng er det klare paralleller mellom sang og musikk, og utvikling av talespråket. Dette finnes det forskning på, sier Kolaas, som også skrev et leserinnlegg om dette i Adresseavisen.

Hun legger til at forskning også viser at sang bidrar til utvikling av empati, og senkning av stresshormonet kortisol.

Fellesskapsfølelse

- Sang binder oss sammen. Man får en fellesskapsfølelse av å stå samlet og synge. Selv om man kanskje ikke synes man synger så fint selv, er du en del av en gruppe, og trenger ikke synge alene, sier Kolaas.

Hun viser til hvordan sanger bandt oss sammen etter terrorangrepene 22. juli. Da ble særlig «Mitt lille land» av Ole Paus og «Til ungdommen» av Nordahl Grieg mye sunget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer