LEDER

Synlig påvirkning

Arendalsuka er lobbyismens hjemmebane.

ER PÅ ARENDALSUKA: Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) møttes til partilederdebatt under Arendalsuka 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ER PÅ ARENDALSUKA: Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) møttes til partilederdebatt under Arendalsuka 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I august hvert år samles hundrevis av organisasjoner, politikere og pressefolk seg noen timers reisevei utenfor hovedstaden for offentlig debatt og uformelt påvirkningsarbeid. På debattscenen fremføres talepunktene, på puben knyttes kontaktene. Arendalsuka er bare seks år gammel, men har rukket å bli en institusjon i norsk politikk - både for den offentlige samtalen, men kanskje først og fremst for den synlige lobbyismen.

I år anslås det at det vil komme om lag 70 000 besøkende til Arendalsuka. Over 700 arrangører disker opp med 200 stands og 751 arrangementer. Det mangler ikke på profesjonelle aktører, verken fra PR-byråer, næringsliv, organisasjonsliv eller frivillig sektor. Flere av dem har leid restauranter og utesteder som base for påvirkningen for hele uken, andre båter og villaer.

De hardbarka lobbyistene er imidlertid ikke i flertall i Arendal. Vanlige publikummere trekker mot gode og interessante arrangementer fra hele den politiske skalaen, om en rekke ulike temaer.

Men det er ikke mengden vanlige folk (hvis politikere, journalister og organisasjonsfolk kan ekskluderes fra en slik kategori) som gjør at Klassekampen i gå kalte Arendalsuka «lobbyistenes dansegulv». I følge en undersøkelse utført av Ketil Raknes ved Senter for studier av politisk kommunikasjon (Polkom) ved Universitetet i Oslo er det pleie og etablering av politiske kontakter som påvirkningsagenter og organisasjonsliv kommer for. Et stort lokalt og sivilt oppmøte endrer ikke på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer