DEBATT

Debatt: Islam

Synnøve Solbakken ble imam

Plutselig sto hun der på scenen, Nordens første kvinnelige imam, eller imama, inkarnert som en Synnøve Solbakken i hvit senorita kjole og knallrøde kinn.

FAGLIG LØFT: Heidi Dahlsveen (f.v.), Shabana Rehman, Sherin Khankan og Mehda Zolfaqari under Fortellerfestivalen. Foto: Mette Kaaby
FAGLIG LØFT: Heidi Dahlsveen (f.v.), Shabana Rehman, Sherin Khankan og Mehda Zolfaqari under Fortellerfestivalen. Foto: Mette Kaaby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hun åpnet med å synge muslimske bønnerop med fløyelstoner fra ganen og dyp transcenderende gjenklang i rommet.

Hennes azan var en spirituell meditativ åpning av en forestilling som skulle vise seg å være helt ekstraordinær på en norsk teaterscene. Sherin Khankan er ingen fiksjon, hun er på ekte! Men dessverre; norske kulturredaktører kjente ikke sin besøkelsestid!

Søndag, mens Twitter raste med rette over den forferdelige hashtagen #hangAyazNizami som trendet og Facebook-Norge var mest opptatt av Søviknes sin hodeløse deling av en link fra en høyreekstrem side så spilte det seg ut et spirituelt, åndelig og humanistisk kvantesprang et helt annet sted, i Oslo sentrum. På en liten scene, under fortellerfestivalen.

Festivalsjef Mette Kaaby kunne med stolthet presentere en slags åpenbaring:

Gjennom forestillingen «Madonna, bitch og imam» ble vi vitne til levende religionshistorie. Spørsmålet er blitt stilt flere ganger:

– Er det mulig å være feminist og muslim på samme tid?

Imama Sherin Khankan delte sin visjon gjennom monologen «The Future of Islam is a Woman» om veien fram mot å etablere en moské for kvinner og bli Nordens første kvinnelige imam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer