Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Synser» i godt selskap

FØDSELSPERMISJON: Norge har en av de rauseste foreldrepermisjonsordningene i verden. Mor tar 90 prosent av den. Mener virkelig Anniken Huitfeldt at en større del til far skal skyves ut i det blå, fordi mor skal ha enda fem uker først?

Huitfeldt bruker kraftige ord når hun henger ut Likestillings- og diskrimineringsombudet som en synser i spørsmålet om tredelt foreldrepermisjon. Synser også hennes egne partifeller når de går inn for en tredeling? Og hva med Likelønnskommisjonen, NHO og Mannspanelet, som alle ønsker tredelt permisjon? Synser de også?

Det er en kjensgjerning at de store forskjellene mellom kvinner og menn på arbeidsmarkedet oppstår når barna er små. Hvis Huitfeldt likevel tviler på dette, kan jeg anbefale Institutt for samfunnsforsknings rapport om temaet. Den viser at fravær på grunn av foreldrepermisjon er den største enkeltårsaken til lønnsforskjellen mellom kvinner og menn. Lav lønn gir også lavere pensjon. Effektene slår inn med full kraft når kvinner skal forsørge seg selv. Hjemmesidene til Likelønnskommisjonen og Statistisk Sentralbyrå bekrefter skjevhetene. Dette kan vi ikke lukke øynene for.

En tredeling av permisjonen forutsetter imidlertid at det er mulig for småbarnsmødre å kombinere jobb og amming. Jeg mener dagens rause permisjonsordning gir gode rammer for å ivareta amming – også ved en tredeling, men det krever litt fleksibilitet fra foreldre og arbeidsgiver. I følge arbeidsmiljøloven har alle kvinner som ammer rett til ubetalt fri opptil en time per dag. I stat og kommune får de to timer med lønn. Denne ordningen bør gjelde for alle.

Det er også viktig å styrke småbarnsfedrenes rettigheter ved å gi far selvstendig opptjeningsrett. Dagens ordning er diskriminerende, fordi fars rett til foreldrepenger fortsatt er avhengig av mors tilknyting til arbeidslivet. Far mister for eksempel rett til betalt fedrekvote dersom mor har studert eller jobbet under 50 prosent stilling før fødselen. Det er ikke akseptabelt.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er ikke i mot en utvidelse av foreldrepermisjonen, men i motsetning til Anniken Huitfeldt mener jeg at vi må begynne med å dele på den vi har i dag. Hvis vi virkelig mener at far skal være mer sentral i omsorgsarbeidet, kan ikke fars mulighet til å ta mer permisjon være avhengig av mors velvilje og arbeidsgivers holdninger. For problemet med dagens foreldrepermisjon er ikke at den er for kort. Problemet er at man ikke deler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media