Synsk og stilig

Glatt og fersk seersuksess fra USA.

TV: Tv-skapere liker å tro at tv-seere tenker som kråker: Hvis de serverer oss noe som glimrer og blinker i flatskjermen, sitter vi som fjetret til neste reklamepause. Hvis du ikke tror meg, er det bare å studere seertallene til de mest glattpolerte og fargemanipulerte krimseriene som USA har eksportert de siste åra. «CSI»-seriene er de mest nærliggende å nevne, men den siste suksessen fra junaiten er mer inspirert av «House» og de noe mindre populære «Monk» og «Psych». Mens «CSI» feirer mikroskopet og lagånden, er Patrick Jane, hovedpersonen i «The Mentalist», en individualist som trosser sine sjefer og kolleger for å løse krimgåter.

Hot i Statene


«The Mentalist» er like polert som «CSI», men uten rettsmedisinsk porno. Atmosfæren er deilig interiørblad-lekker og stillehavslys, men Patrick Jane har ingen andre hjelpemidler enn sin egen sunne fornuft.

Andre hevder at han er synsk, muligens fordi han har ei fortid som synsk tv-personlighet, men Jane hevder selv at han bare er «oppmerksom». Dessuten er han ateist.

Og sofapotetene lager fornøyde kråkelyder. De siste ukene har serien nærmet seg 20 millioner seere i USA og blåblonde Simon Baker, som gjorde en fin figur i advokatserien «The Guardian», er endelig blitt tv-stjerne. Du er unnskyldt hvis du føler du har sett ham i en Dressmann-reklame eller liknende.

Smarte folk


Jane jakter på en seriemorder. Et seriøst minus. Kanskje er det på tide å starte et opprop: Ja til flere engangsmordere! Men vi kommer ikke unna vår kråkenatur: «The Mentalist» er flott å se på. Dessuten «ser» vi verden sammen med den smarte og superintuitive Jane. Vi ser de små detaljene, vi skjønner at noe er muffens, men ikke nøyaktig hva. Så kommer Jane og sier de rette tingene, de skyldige avsløres og du tenker: Jeg er lite smart, da. Og han er ikke så verst han synske fra Dressmann, heller.

LANGT IFRA BLÅØYD: Patrick Jane (Simon Baker) er ikke synsk, bare «oppmerksom». Foto: TV3
LANGT IFRA BLÅØYD: Patrick Jane (Simon Baker) er ikke synsk, bare «oppmerksom». Foto: TV3 Vis mer
Synsk og stilig