- Synske finnes ikke

Politimester Truls Fynh går hardt ut mot TVNorge og deres synske personer.

Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt synes synske spådommer er det reneste visvas.

- Det finnes ingen som er synske. Det har aldri vært vitenskapelig bevist at noen har slike evner, sier Fyhn til Nordlys.

- Han vet ikke hva han snakker om, sier synske Lena Ranahag til Dagbladet.no.

Populær serie

Foranledningen for krangelen er den omdiskuterte programserien «Fornemmelse for mord». Her lar TVNorge synske sette seg inn i uløste drapsgåter for å komme nærmere en gjerningsmann.

I går fulgte 410 000 seere «oppklaringen» av forsvinningen til John Eyolf Bjørn.

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener programmet bør tas av plakaten fordi det kan ødelegge for den seriøse krimjournalistikken.

Forsvant i 1996

John Eyolf Bjørn (18) fra Lyngseidet forsvant 18. januar 1996.

Synske Lena Ranahag og Lilli Bendriss mener John ble fraktet i bil fra Lyngseidet og utsatt for et rituelt, satanistisk drap, før han ble fraktet dit han ble funnet av turgåere i august 1997.

Da han ble funnet var var det siste ribbeinet på hver side borte. Spist av rovdyr, påstår politiet.

- Hvis så er tilfelle må dyret ha kledd av John jakka og genseren, tatt to ribbein for så å ha kledd på ham igjen, sier TVNorges programleder Per Arne Rustad.

- Han tar feil

- Jeg fordømmer ikke Fyhn, men jeg forstår at han har få egne erfaringer, sier synske Ranahag. Hun ler av påstanden om at det ikke finnes synske.

Den synske kvinnen som var med i gårsdagens program peker på at ingen stiller spørsmål med de andre fem sansene våre, for eksempel hvordan vi hører, men at det blir vanskelig for mange når det blir snakk om denne sjette sansen.

- Mange ber til Gud eller et annet sted når de trenger hjelp. Det er akkuart det vi gjør, vi ber om åndeverdenens hjelp. Mennesker som har gått gjennom mye har nærmere kontakt med det åndelige, sier kvinnens om mener hun har arvet egenskapene fra sin far.

Nektet å stille opp

Selv fikk Fyhn i forkant av innspillingen forespørsel fra TV-kanalen om å la seg intervjue i forbindelse med saken. Det kom ikke på tale.

Politimesteren mener det ville gitt legitimitet til useriøse programmer og til de som påstår at de er synske.

I programmet «ser» de to synske at John blir kjørt bort fra Lyngseidet i en bil. De beskriver også at han blir bundet til ei hytte av kappekledde og svartkledde menn. TVNorge viser tegninger av tre menn etter beskrivelsene til de to synske.

Foreldrene overbevist

Politimester Truls Fyhn understreker at det ikke finnes noen holdepunkter for å tro at John Eyolf Bjørn ble utsatt for noe kriminelt.

Foreldrene Kjell og Sylvi Bjørn er overbevist om at sønnen deres ikke omkom i en ulykke. De fester lit til det de synske har sett. Ekteparet mener poltitiet gjorde for lite for å løse saken.

- Jeg er 100 prosent sikker på at det er noen på Lyngseidet som vet mer om denne saken enn det som er kjent. Men de tør ikke stå fram av redsel for sine egne liv, sier Sylvi Bjørn.

<B>GJERNINGSMANNEN?</B> Denne skissen ble laget etter at de synske har satt seg inn i forsvinningsgåten fra 1996.
SKEPTISK:</B> Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt synes synske spådommer er det reneste visvas, og er kritisk til TVNorges program.
<B>SYNSK:</B> Svenske Lena Ranahag jobber som synsk. Hun var også med i gårsdagens program, og sier at politimesteren bare snakker tull, og har «lav åndelig bevissthet.»