RETSSAK: Bildet viser Ingeborg Køber (til høre i bildet) på åstedsgranskning i forbindelse med rettslige forundersøkelser i 1936. Køber ble stilt for retten etter at faren druknet, på samme tidspunkt som hun hadde forutsagt ett år tidligere. Foto: FRA BOKA
RETSSAK: Bildet viser Ingeborg Køber (til høre i bildet) på åstedsgranskning i forbindelse med rettslige forundersøkelser i 1936. Køber ble stilt for retten etter at faren druknet, på samme tidspunkt som hun hadde forutsagt ett år tidligere. Foto: FRA BOKAVis mer

«Synske» Ingeborg har blitt en bestselger

Gir Snåsamannen konkurranse.

|||(Dagbladet): Overnaturlige fenomener står sterkt blant bokkjøperne. Snåsamannen topper fortsatt boklista for generell litteratur med selvbiografien «Den gode kraften».

Men for 75 år siden var det en annen person med tilsynelatende spesielle evner, som hele Norge snakket om.

Interesse for nyåndelighet
Denne uka seiler boka om henne, «Mysteriet Ingeborg Køber» av Ivo de Figuereido, inn på niende plass på boklista. Den har undertittelen «En sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord.»

- Det har vært en storartet interesse for boka. Til tross for at det er en sak som ligger så langt tilbake i tid, er den fortsatt aktuell på sine premisser, sier Benedicte Treider, redaktør i Aschehoug forlag.

- Det ser ut til å være stor interesse for nyåndelighet og mystiske kombinasjoner, og spiritisme, som det handler om her. Men vi har ikke spekulert i det. Og at Prinsesse Märtha Louise skulle komme med et utspill samme dagen som vi lanserte boka, hadde vi jo ikke bestilt, sier hun, og henviser til prinsessens utsagn om at hun kunne snakke med døde, som fikk stor oppmerksomhet tidligere i høst.

Forlaget har nettopp bestilt nytt opplag av boka, som dermed er trykket i 4200 eksemplarer.

Faren druknet
Ingeborg Køber-historien startet i 1934, da faren hennes druknet i sjøen utenfor sommervillaen på Hankø. Det skjedde på nøyaktig samme tidspunkt som datteren hadde forutsagt under en spiritistisk seanse året før. Hun hadde lenge vært kjent for sin påståtte evne til å komme i kontakt med døde.

Men så kom det fram at faren hadde en livsforsikring på 60 000 kroner, nøyaktig like mye som var blitt underslått fra byfogdkontoret der moren var kasserer. Kunne Ingeborg ha drept ham for å dekke underslaget til moren? Det fikk man aldri svar på. Rettssaken ble henlagt på grunn av manglende bevis, selv om Ingeborg ble avslørt som svindler når det gjaldt synskheten.

Spiritisme i tiden
Men saken fikk massiv omtale.

TOPPER LISTA: Joralf Gjerstads selvbiografi topper boklista. Foto: Lars Eivind Bones
TOPPER LISTA: Joralf Gjerstads selvbiografi topper boklista. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Køber-saken vokste til en kulturkamp med steile fronter mellom radikale og konservative; det var rasjonalitet mot tro, vitenskap mot magi, levende mot døde,» skrev Dagbladets anmelder Arne Dvergsdal om boka. Han mener at de Figueiredo har skapt et fascinerende tidsbilde, og en bok som både har gode kilder og er hakket hvassere enn det som tidligere har vært skrevet om saken.

Sentralt i boka er den formidable interessen for nyåndelighet og spiritisme i mellomkrigstiden.

- Dette var noe som interesserte forfatteren, og som knyttes sterkt til skjebnedramaet som foregår i boka. Den speiler en tidsånd, og samtidig en familietragedie. Det er også interessant hvordan saken ble behandlet i pressen, mener Treider.