<strong>FORVALTER ARVEN:</strong> Bjørn Egner er Thorbjørn Egners førstefødte. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FORVALTER ARVEN: Bjørn Egner er Thorbjørn Egners førstefødte. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Synspunktene hennes er av de mer ekstreme jeg har hørt

Thorbjørn Egners sønn mener Sofia Jupither ikke har skjønt «Folk og røvere i Kardemomme by».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither skriver i en kronikk i Aftenposten i dag at Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» er direkte skadelig for barn og at kardemommeloven minner om høyreekstrem retorikk.

Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner (74), sier at det har vært diskusjoner rundt hvor tidsriktige farens verker har vært siden kjønnsrolledebatten på 70-tallet.

- Synspunktene hennes er imidlertid av de mer ekstreme jeg har hørt i denne sammenhengen, sier Bjørn Egner til Dagbladet.

- Misforstått Jupither reagerer blant annet på røvernes kidnapping av «et damemenneske og hevder at stykket forteller barn at «lykkes man ikke med å få tak i noen - for eksempel ved hjelp av sjarm - er det bare å ty til kidnapping».

- Hun har ikke forstått stykket. Når Kasper, Jesper og Jonatan prøver å røve Tante Sofie til å være hushjelp, så er jo hele poenget at det motsatte skjer. Det er hun som får dem til å jobbe, sier Bjørn Egner.

- Jupither peker på det hun mener er en «høyreekstrem retorikk» i kardemommeloven. Hva tenker du om et slikt synspunkt?

- Hun har nok hatt på seg et par briller som ikke mange andre har hatt. Det er helt greit å diskutere min fars verker og hvor tidsriktige de er, «Folk og røvere i Kardemomme by» ble skrevet på 50-tallet, men jeg trekker nok bare på skuldrene av sammenligningen med høyreekstremisme, sier Egner.

Typisk svensk Professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen tror Sofia Jupither mangler humoristisk sans. Han mener utspillet er typisk svensk.

<strong>UT OG RØVE:</strong> Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither er sjokkert etter å ha sett de Kasper, Jesper og Jonatan på Nationaltheatret. Tegning: Thorbjørn Egner
UT OG RØVE: Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither er sjokkert etter å ha sett de Kasper, Jesper og Jonatan på Nationaltheatret. Tegning: Thorbjørn Egner Vis mer

- Hvorfor skulle vi ikke le av disse gammeldagse oppfatningene av kvinner og fremmede i dag? Hva skal vi da si om kvinnerollene i eventyrene? sier Berg Eriksen, som mener innvandringsdebatten i Sverige blir kneblet.

- Debatten kommer ikke fordi man er så livredd for ikke å ha de riktige meningene, sier han til Aftenposten.

Dette er imidlertid ikke første gang Thorbjørn Egner har blitt satt i sammenheng med brune holdninger.

I en artikkel publisert i Klassekampen før jul om «Karius og Baktus» konkluderer teaterinstruktør Trond Solberg at Egner og makker Sigurd Winsnes «var svært tilpasningsdyktige til NS-regimet» og at de «i verste fall lagde bøkene på bakgrunn av en ideologisk overbevisning de delte med NS og de tyske okkupantene.»

<strong>KJENT OG KJÆR:</strong> Thorbjørn Egner var en norsk tegner, forfatter, visedikter og komponist. Han har skrevet bøker for både voksne og barn, men er først og fremst kjent for sine fortellinger og teaterstykker for barn, særlig Karius og Baktus, Dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by. Egner ble 78 år gammel.
Foto: Ole C. H: Thomassen / Dagbladet.
KJENT OG KJÆR: Thorbjørn Egner var en norsk tegner, forfatter, visedikter og komponist. Han har skrevet bøker for både voksne og barn, men er først og fremst kjent for sine fortellinger og teaterstykker for barn, særlig Karius og Baktus, Dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by. Egner ble 78 år gammel. Foto: Ole C. H: Thomassen / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer