Syntetisk suk kerspinn

Gøy for fansen, drepen for alle andre

FILM: La det være klart: Dette produktet – ja, for det er mer det enn en film – er gjennombløtet av rosafarget sukkerlake, og bør ikke inntas av noen med puberteten bak seg, med mindre man har solide doser kvalmestillende medikamenter for hånden.

Parykk

Hvis du har sluppet unna fenomenet Hannah Montana, kan jeg fort oppsummere at det dreier seg om en tv-serie hvor 16 år gamle Miley Cyrus, som er datter av countrystjernen Billy Ray Cyrus (han med «Achy Breaky Heart»), spiller Miley Stewart, en helt vanlig jente som bærer på en stor hemmelighet: Rett som det er tar hun på seg en blond parykk og blir til superstjernen Hannah Montana. At ingen kjenner henne igjen er et element man bare må akseptere. Men det er likevel utrolig hva en blond parykk kan gjøre.

Solid dose moral

Hannah Montana har kinodebutert før, da med konsertfilmen «The Best of Both Worlds». Den ble vist i 3D, og det er minst to dimensjoner flere enn morgendagens premierefilm kan skilte med. «Hannah Montana: The Movie» likner mest på en utvidet episode av serien. Når pappa Billy mener Hannah er blitt for godt vant til luksuslivet i Beverly Hills tar han henne med til bestemoren på landsbygda i Tennessee – og tror du ikke jentungen lærer hvilke ting som virkelig betyr noe her i livet? Publikum får en solid dose moral, massevis av påfallende gammeldags slapstick humor, og selvfølgelig: Mye sang og musikk. Det kan ikke underslås at unge frk. Cyrus har en ok stemme, men fantastisk er den langt fra. En liten gjesteopptreden fra stjerneskuddet Taylor Swift setter tingene ettertrykkelig i perspektiv.

Latskap

Det sentrale spørsmålet man sitter igjen med er hvorvidt voksne i det hele tatt kan ha noe utbytte av å se filmer skreddersydd for småpikepublikummet. Jeg tror det. I hvert fall til en viss grad. Så når «Hannah Montana: The Movie» ikke lykkes i å vekke et snev av engasjement skyldes det først og fremst for at dette er dårlig håndverk. Et fantasiløst manus og lettvint regi vitner om ren, skjær latskap. Men fansen vil garantert elske den. Småjenter har som kjent høyere toleransegrense for syntetisk søtstoff enn de aller fleste voksne.