Syr Norges dyreste bok

En rekke kjente kunstnere og forfattere har gått sammen om å lage en hyllest til Jotunheimen. Resultatet blir tidenes dyreste bok: 18500 kroner i utsalgspris.

- Vi har satt prisen forsiktig, og regner med at det vil bli rift om denne boka, sier Knut O. Ulvestad, forlagssjef i Dinamo Forlag.

Norges dyreste bok har fått tittelen «Det høieste høie», og kommer ikke til å få plass i ei bokhylle. Derfor følger det et coffeetable med på kjøpet til den 75 x 60 centimeter store boka.

Boka er bundet inn i reinsdyrskinn, som selvsagt er skutt i Jotunheimen, og papiret er laget av lyng, plukket av en skoleklasse fra Lom.

Mellom de to permene finner leseren originaltrykk av kunstnerne Marianne Heske, Ørnulf Opdahl og Anders Kjær. Georg Johannesen har skrevet et essay om nordmenns forhold til fjellheimen, og Annbjørg Lien har spilt inn en cd bestående av slåtter. Fotograf Morten Krogvold har tatt bilder fra Jotunheimen. Ideen til boka kommer fra Arne Brimi og John Rødland.

- Komplisert

- Dette er det mest kompliserte oppdraget jeg noen gang har hatt, sier Stein Julius Johansen i Julius Johansen Bokbinderi. Han har fått oppdraget å håndsy de 200 bøkene.

- Formatet er stort og tungt, og dermed vanskelig å jobbe med. Denne steinen skal limes inn i boka, og for å få det til må vi bygge opp en masse rundt, forteller Johansen og holder opp en mylonittstein fra Jotunheimen.

Det ærverdige binderiet på Sandaker i Oslo er blitt ekstra forsikret på grunn av de store verdiene som skal inngå i praktboka. Johansen har for første gang i sin bokbinderkarriere vært med forlaget fra start til slutt i prosessen for å bestemme hvordan resultatet skal bli.

- Dette er ikke akkurat ei bok du ligger og koser deg med på senga, humrer Johansen. Særtrykkene har fått papprammer, og kan tas ut av boka og plasseres på veggen.

Samleverdi

Ulvestad forteller at ti bokhandlere allerede har bestilt boka til sine vindusutstillinger. I tillegg til praktboka vil det bli trykt 3000 billigutgaver til 298 kroner stykket.

- Prisen på praktutgaven gjenspeiler kostnadene, sier Ulvestad.

- Hvem er det egentlig som har råd til å kjøpe ei slik bok?

- For kunstinteresserte er ikke dette all verden. Jeg tror denne boka vil få en samlerverdi. Det er en hyllest til fjellet og bokbindekunsten som sikkert mange vil ta del i, mener han.

TUNG BOK: - Dette er ikke akkurat ei bok du koser deg med på senga, sier bokbinder Stein Julius Johansen. Han skal håndsy 200 bøker, og står overfor det mest kompliserte oppdraget han noen gang har hatt.