Syrepappa fyller hundre

Albert Hofmann, oppfinneren av LSD, i god form til jubiléet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lysergsyredietylamid, LSD, LSD-25, syre, frimerker, sukkerbiter. Sveitseren Albert Hofmanns hallusinerende rusmiddel har fått mange navn opp gjennom årene, enten den har stått på flaske i kjøleskapet til Jimi Hendrix eller blitt dryppet ut på passende store pappbiter.

Ment som medisin

I dag runder oppfinneren hundre år, og tross i både negative og positive opplevelser med rusmiddelet, mener han fortsatt at stoffet bør brukes i psykiatrisk behandling. Selv beskriver han det kontroversielle rusmiddelet som sitt «problembarn», skriver Associated Press (AP).

- Jeg produserte stoffet som medisin. Det er ikke min feil at folk misbruker det, sier han til nyhetsbyrået.

Hofmann, neppe mannen foreldre på 60-tallet trodde skulle leve lenge, melder ifølge AP at han er i god form, og han har også planer om å delta på et forskningsseminar om hallusinerende midler på sin hundreårsdag.

Kornsopp

Den pensjonerte kjemikeren, som i dag bor i den sveitsiske fjellheimen sammen med sin kone gjennom 70 år, Anita, oppdaget lysergsyredietylamid-25 i 1938. Hofman forsket på hvordan sopp på hvete og andre kornsorter kunne brukes medisinsk, og var selv den første til å teste det ut, i sitt laboratorium i 1943.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer