Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Syrepappa fyller hundre

Albert Hofmann, oppfinneren av LSD, i god form til jubiléet.

Lysergsyredietylamid, LSD, LSD-25, syre, frimerker, sukkerbiter. Sveitseren Albert Hofmanns hallusinerende rusmiddel har fått mange navn opp gjennom årene, enten den har stått på flaske i kjøleskapet til Jimi Hendrix eller blitt dryppet ut på passende store pappbiter.

Ment som medisin

I dag runder oppfinneren hundre år, og tross i både negative og positive opplevelser med rusmiddelet, mener han fortsatt at stoffet bør brukes i psykiatrisk behandling. Selv beskriver han det kontroversielle rusmiddelet som sitt «problembarn», skriver Associated Press (AP).

- Jeg produserte stoffet som medisin. Det er ikke min feil at folk misbruker det, sier han til nyhetsbyrået.

Hofmann, neppe mannen foreldre på 60-tallet trodde skulle leve lenge, melder ifølge AP at han er i god form, og han har også planer om å delta på et forskningsseminar om hallusinerende midler på sin hundreårsdag.

Kornsopp

Den pensjonerte kjemikeren, som i dag bor i den sveitsiske fjellheimen sammen med sin kone gjennom 70 år, Anita, oppdaget lysergsyredietylamid-25 i 1938. Hofman forsket på hvordan sopp på hvete og andre kornsorter kunne brukes medisinsk, og var selv den første til å teste det ut, i sitt laboratorium i 1943.

Den gang var han spesielt imponert over hvor kraftig effekt stoffet kunne skape uten å framkalle den velkjente dagen-derpå-syken. Andre forsøk, med større dose, beskriver han derimot som en «horror trip».

LSD ble populærisert på sekstitallet gjennom blomsterbevegelsens forbilder, som Harvard-professoren Timothy Leary, og har siden det vært forbudt og i konstant kontrovers.

- Historien om LSD viser konsekvensene av når stoffets effekt blir feiltolket og tatt for å være et nytelsesrusmiddel, skrev Albert Hofmann i boka «LSD - My problem child» i 1979.

SYRENS RETTE FAR: Dr. Albert Hofmann, som oppdaget rusmiddelet LSD på 30-tallet, fyller hundre år i dag.
UTSKJELT: Psykologiprofessoren Timothy Leary ble sparket ut av forskningsmiljøet da han og kollega Richard Alpert frontet LSD som middel for spirituell nytelse.
COVERKUNST: Hallusinerende stoffer som LSD har inspirert mange rockeband. The Beatles har i alle år fornektet at låta Lucy in "The Sky With Diamonds" handler om en syretripp. Noenlegger mindre skjul dopinfluensene, blant andre briten Jason Pierces to band Spacemen 3 og Spiritualized, med albumtitler som "Taking drugs to make music to dake drugs to".
GONZO: Hunter S. Thompson har vært bortpå det meste av rusmidler. Hans syretripper kan leses om eller ses i filmen Frykt og Avsky i Las Vegas, hvor Johnny Depp spiller den legendariske journalisten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling