DEBATT

Syrerne i Europa bør gis en mulighet til å kjempe for sitt eget land

Syriske flyktninger som har kommet seg til Europa er ikke ofre. Snarere tvert imot.

TRENES: Kvinnelige Peshmerga-soldater trenes til å møte IS i Irak og Syria. De bør få følge av syrere i Norge, mener kronikkforfatteren.
TRENES: Kvinnelige Peshmerga-soldater trenes til å møte IS i Irak og Syria. De bør få følge av syrere i Norge, mener kronikkforfatteren.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har besluttet å utvide det norske engasjementet i kampen mot terrororganisasjonen ISIL (IS) i Irak og Syria. Til nå har norske spesialstyrker drevet opplæring av kurdiske Peshmerga-milits i den irakiske byen Erbil. Norges innsats vil i nær fremtid utvides til også gjelde opplæring av syriske opprørsgrupper. Disse spesialsoldatene vil ha base i Jordan.

Ambisjonen med opplæringen er å gi syriske opprørsgrupper militær trening og opplæring. Det utelukkes heller ikke at norske styrker kan bevege seg inn på syrisk territorium. Norges engasjement reiser flere politiske og folkerettslige spørsmål. Disse har vært oppe til debatt og jeg vil derfor la de ligge i denne omgang.

Spørsmålet som i liten grad er blitt diskutert er hvorvidt vårt engasjement har mulighet for å lykkes. Og enda viktigere; hva vil det si å lykkes? Er den stadig voksende koalisjonen av «villige land» enig med seg selv om hva målet med engasjementet faktisk er? Det er liten tvil om at vi sammen kan knuse ISIL militært, men hva da? Enkelte har hevdet at vestlige styrker må bli stående i Irak og Syria i flere tiår. Hva skjer da? Samtidig vokser hatet mot Vesten og mot vårt militære nærvær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer