LEDER

Syria-barna skal hjem

Å få barna hjem, og få avklart deres situasjon, er først og fremst en praktisk utfordring. Slike har norske myndigheter løst før.

I LEIREN: Et barn i flyktningleiren Al Hol i Syria. Foto: NTB Scanpix
I LEIREN: Et barn i flyktningleiren Al Hol i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Fra å ha vært avvisende til tanken om å hente Syria-barna hjem, er regjeringen nå på glid. Det skal sitte cirka 40 norske barn i flyktningeleire, født av kvinner som har reist til Irak eller Syria for å slutte seg til IS. Forholdene er kritiske, mange av barna har både sykdommer og krigsskader. I den største leiren, Al Hol, er 93 prosent kvinner og barn. Leiren er dimensjonert for 10000 flyktninger, men huser nå 80000 mennesker. De kjemper en daglig kamp under dårlige sanitære forhold, med minimal tilgang på mat og helsehjelp.

Norske myndigheter har et klart moralsk ansvar for å redde norske barn ut av en slik situasjon, men det skjer åpenbart ikke uten at det legges politisk press på saken.

Den forrige linja til regjeringen var at sikkerhetssituasjonen gjorde det umulig å hente ut barna. Nå er denne reservasjonen supplert med en til: det er vanskelig å fastslå identitet, og dermed avgjøre om barna faktisk er norske statsborgere. Vi må tolke dette som at regjeringen nå innser at det første argumentet ikke holder vann, i alle fall ikke nok til å stoppe kritikken som bygger seg opp. Det er flertall på Stortinget for å hente barna hjem, og det er også flertall for det samme i folket viser en spørreundersøkelse utført av Ipsos og publisert i Dagbladet lørdag. De norske humanitære organisasjonene som har folk i området eller som samarbeider med andre som er tilstede, sier også at det fullt mulig å hente barna hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer