DEBATT

Syria er i vårt nærområde

Når mennesker på flukt krysser grensen inn til Norge i store antall, vise det at Syria er i vårt nærområde. Hjelpen vi skal gi må derfor være en økt innsats både ute og hjemme.

Trond Helleland Foto: Høyre
Trond Helleland Foto: Høyre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden Syria var et land mennesker flyktet til. Landet hadde store palestinske flyktningleire, og mottok også et stort antall mennesker som var på flukt fra krig og terror i nabolandet Irak. Et land som Syria var den gang — forholdsvis godt utviklet og i ferd med å nå FNs tusenårsmål — var en trygg havn for mange mennesker i nød.

For å få bedre innsikt i hvordan flyktningsituasjoner kan håndteres besøkte vi som satt i kommunalkomiteen på Stortinget derfor Damaskus den 2. mars i 2011.   Selv om Syria ikke har vært vært et fritt samfunn etter norske standarder, har landet likevel vært en relativt fredelig øy i en ustabil region. Og selv om stemningen var mer spent enn vanlig etter den arabiske våren, virket det tilsynelatende som om Assad hadde kontroll da vi var der. Fjorten dager at vi reiste, startet opprøret, som ledet opp til borgerkrigen.  

Dette snudde alt på hodet. Fra å være et rimelig godt land, ble Syria kastet ut i en av de verste borgerkrigene vi har vært vitne til på mange år. I dag er ikke lenger Syria et land mennesker i nød flykter til, men et land mennesker flykter fra. Og de gjør det i hopetall.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer