Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Syria

Syria-forhandlere krangler i Genève, og al-Qaida-grupper vinner terreng 

Ønsket om fred og sikkerhet er stort.

FNs SYRIA-UTSENDING: Staffan de Mistura.
FNs SYRIA-UTSENDING: Staffan de Mistura. Vis mer
Meninger

Mens det krangles om dagsordenen på FNs Syria-konferanse i Genève, blir al-Qaida-tilknyttede grupper i Syria stadig sterkere. Disse deltar ikke på konferansen, men tjener på at syriske myndigheter og mer moderate opprørsgrupper ikke engang blir enige om hva de skal diskutere.

Da styrkene til president Bashar Assad med russisk og iransk hjelp tok kontrollen over Øst-Aleppo i desember i fjor, ble opprørsgruppene og deres familier busset ut av byen med kurs for Idlib-provinsen. Størsteparten av denne provinsen er i opprørernes hender. Men det har skjedd mye siden desember.

Motstandsgruppene i Aleppo besto av både voldelige islamistiske styrker og mer moderate militser, med førstnevnte som de klart sterkeste. Slik var også forholdet mellom militsene i Idlib. Men etter Aleppos fall er de moderate skjøvet nesten helt ut og kontrollerer bare noen små områder. De som nå har makta er den tidligere Nusra-fronten, Jabhat Fateh al-Sham, og flere andre grupper som er tilknyttet al-Qaida-nettverket. Alle disse gruppene gikk i slutten av januar sammen under navnet Hayat Tahrir al-Sham. Islamistene har drevet klappjakt på moderate opprørere gjennom raid, bortføringer og drap.

Folk som har flyktet fra området forteller om en total islamisering, der Hayat Tahrir al-Sham har full religiøs og militær kontroll, og der barn helt ned til fjortenårsalderen blir indoktrinert. -Al-Qaida spiser oss opp, sier en opprørsleder til The Washington Post.

FNs fjerde konferanse om fred i Syria ble innledet i Genève sist torsdag, men har foreløpig ikke kommet skikkelig i gang. Opprørsgruppene som deltar vil først og fremst diskutere Assad-regimets framtid og maktfordeling. Assads utsendinger ser kampen mot det de kaller terrorisme som det viktigste og nekter å snakke om Bashar Assads stilling. For en gangs skyld er det grunn til å gi den brutale presidenten litt rett. Det er kampen mot al-Qaida-gruppene i Idlib og mot den såkalte islamske stat, IS, i og rundt byen Raqqa, som nå er det viktigste. Men opprørernes utsendinger i Genève står på sitt, vel vitende om at de kan bli helt slukt politisk og militært om de er for ettergivende.

I Libanons hovedstad Beirut har Louay Hussein, en 57 år gammel kjent syrisk dissident, dannet en ny politisk opposisjonsgruppe kalt Den nasjonale blokken. Hans mål er å endre Syria med fredelige midler. Han støttes av Russland, og kritikerne hevder at han egentlig går Assads ærend. Men han har sittet i syriske fengsler flere ganger, og han er ikke alene om budskapet om en slutt på krigen uten militær kamp. For uansett hva mange syrere måtte mene om Assad; ønsket om fred og sikkerhet er stort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media