KOMMENTARER

Syria inn i år fem

For fire år siden hadde ingen trodd at Syria skulle bli åstedet for en av verdens verste kriger og humanitære katastrofer.

TAPT GENERASJON:  Syriske barn reddes ut av ruinene etter et bombeangrep mot byen Aleppo. Bildet er fra juni 2014. Framtida ser ikke mye lysere ut.  Foto: Reuters / NTB Scanpix
TAPT GENERASJON: Syriske barn reddes ut av ruinene etter et bombeangrep mot byen Aleppo. Bildet er fra juni 2014. Framtida ser ikke mye lysere ut. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da de første demonstrasjonene mot president Bashar al-Assad begynte for fire år siden som en del av den arabiske våren, trodde mange at dette bare ville bli en kortvarig episode, slått ned av Assads sikkerhetsstyrker. Det tok ikke lang tid før batonger ble byttet ut med rifler og stridsvogner, men det ble dannet opposisjonsgrupper som presidenten ikke klarte å holde styr på. Hæren hans var totalt overlegen, men han feilberegnet situasjonen på ett punkt. Hans stammefrender, alawittene, var lojale, men sunnimuslimer, som utgjør Syrias majoritet, begynte etter hvert å desertere. Dermed fikk opposisjonsgruppene viktig hjelp og i en del tilfeller også militært utstyr. Siden har det gått fra vondt til verre i det borgerkrigsherjede landet.

Den militære situasjonen, partene Opposisjonen må også ta sin del av ansvaret. Den har konsekvent nektet å møte Assad eller involvere ham i forhandlinger. Et nytt element i Nord-Syria er at kurderne har satt kvinnelige soldater inn i kampene. Det skal ha svekket moralen til mange krigere fra den såkalte islamske staten, IS. Assad-lojale styrker kontrollerer kystområdene, hvor alawittene er i majoritet. De viktigste slagmarkene er byene Aleppo og Dara?a. Regjeringen kontrollerer også befolkningen i vest og store deler av hovedstaden Damaskus. Der har imidlertid opprørerne kontrollen over de østlige forstedene. De viktigste opprørsstyrkene er IS og Nusra-fronten. IS skal kontrollere rundt 30 prosent av landet. Den USA-støttede Syrias frie hær som hadde initiativet tidligere, er svekket av indre splittelse, dårlig ledelse og mangel på våpen. Den USA-ledede bombingen av de radikale islamistene fører til tilbakegang for islamistene noen steder, men så dukker disse ofte opp i et annet område. Og det mest bekymringsfulle er at krigen fører til religiøs radikalisering av mange unge — som også kommer fra utlandet for å slåss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer