DEBATT

Syria-kritikk på feil premisser

Det er ikke uten tvil at jeg anbefaler å støtte Assad.

BOMBET: Skadene etter luftbombing i Douma øst for Damaskus. Foto: Abd Doumany / AFP/ NTB Scanpix
BOMBET: Skadene etter luftbombing i Douma øst for Damaskus. Foto: Abd Doumany / AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mohamed Abdi har dessverre ikke fått med seg resonnementene i den kronikken han kritiserer meg for. Ifølge ham skulle jeg ta til orde for å sende 500.000 vestlige soldater til Syria. Men det er tvert imot.

Jeg nevner dette tallet for å synliggjøre hvorfor Vesten verken bør eller kommer til å intervenere. Abdi spør videre hvor antallet soldater kommer fra. Er Lurås en «militær strateg», spør han spydig.

Tja, kanskje det. Jeg har til sammen ni kontingenter som norsk offiser i utenlandsoperasjoner og har for øvrig brukt mye tid på å studere vestlige intervensjoner fra Bosnia, Kosovo, Afghanistan, Irak og Libya.

I henhold til amerikanske militærdoktriner i opprørsbekjempelse kreves det sikkerhetsstyrker i et antall på mellom 1:50 til 1:20 for å kunne stabilisere og kontrollere en befolkning. For Syrias vedkommende innebærer det fra 400.000 til 1 million soldater.

Anbefalingen min om å støtte Assad-regimet kommer ikke uten tvil, noe jeg også skrev. Men autoritær stabilitet er bedre enn hundretusener av døde og millioner på flukt. Vesten skulle etter min mening aldri oppfordret innbyggerne til å styrte regimet i utgangspunktet, slik at krigen kom i gang. Men gjort er gjort. Nå bør vi plukke det minste av flere onder. Og det er på den bakgrunn jeg anbefaler Vesten å bidra til å bevare de institusjonene og strukturene som fortsatt minner om en stat, i den hensikt å spre de i en forhåpentligvis mer menneskevennlig versjon over størst mulig områder av Syria den dagen man finner en politisk åpning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer