LEDER

Syria-naboer må avlastes

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Amnesty International kom i går med en illevarslende ny rapport om situasjonen for syriske flyktninger. Under tittelen «Økende restriksjoner, tøffe forhold» fortelles det at den økonomiske og sosiale veven i nabolandene i området er i ferd med å bryte sammen under presset fra hundretusener av mennesker i nød. Rapporten tar spesielt for seg situasjonen i Jordan, der flyktningene nå møter restriksjoner på grensen. Et økende antall syrere er blitt avvist; flere er også tvangsdeportert tilbake til det borgerkrigsherjede landet.

Syria er i løpet av det siste året blitt det landet i verden der flest mennesker er drevet på flukt, 6,25 millioner i alt. Over 4 millioner er internt fordrevne, mens så mange som 2,1 millioner skal befinne seg i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia. Tall fra FNs høykommissær for flyktninger antyder at bortimot 5000 syrere flykter over grensene hver eneste dag. Bak disse tallene skjuler det seg ufattelig nød og behov for hjelp. Rapporter fra provisoriske flyktningleirer i grenseområdene vitner om en massiv humanitær krise som resten av verden nå må dele på ansvaret for.

I den største jordanske flyktningleiren, Za'atri, befinner det seg 120000 syrere. Ifølge Amnesty begynner forholdene der å nærme seg ulevelige. Mangel på drikkevann, høy frekvens av kriminalitet og sviktende sikkerhet gjør situasjonen prekær, spesielt for kvinner og barn. Bare halvparten av barna i skolepliktig alder får skolegang, og unger helt ned i 12-årsalderen må jobbe for å bidra til å forsørge familien. Jenter og kvinner utsettes for seksuell vold og trakassering; småjenter forteller at de ikke tør gå på do om natta av frykt for å bli overfalt.

Det internasjonale samfunnet må snarest ta grep for å avlaste trykket på den sterkt belastede regionen. Det gjelder også Norge. Den forrige regjeringen foreslo å gi 1000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge. Det haster å få dette på skinner. Mantraet som enkelte norske partier holder seg med, om at flyktninger må hjelpes i sine nærområder, holder ikke lenger. Vi må avlaste en region som nå har brukt opp sin kapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer