Syria uten mediedekning

Ingress

Meninger

NOK ER NOK, mener omtrent samtlige mediebedrifter og journalister verden over: Syria er ikke et land man lenger reiser til for å rapportere fra. Det er rett og slett blitt for farlig. Den italienske frilansjournalisten Francesca Borri skrev en svært tankevekkende artikkel i Aftenposten lørdag, der hun tok opp reporternes situasjon i landet. Den er ytterst farefull, usikker og til de grader underbetalt. Hun skriver at hun er den eneste vestlige journalisten igjen i det «frigjorte» Aleppo-området og får rundt 440 kroner i snitt for hver artikkel som blir antatt. Og dem blir det færre av, for utenlandske medier begynner også å gå trøtte av krigen i Syria.

MELLOM 100 og 150 journalister er blitt drept i Syria siden opprøret startet i mars 2011, den mest berømte Marie Colvin fra The Sunday Times. Flere er forsvunnet eller blitt kidnappet. Inkludert i disse tallene er reportere som jobbet eller jobber for statskontrollerte medier.

I DE FLESTE kriger og konflikter har utsendte reportere følt seg relativt trygge ved å ha hovedbase i områder kontrollert av én av partene i krigen - selv om dette også har ført til mange drepte. Men i Syria går det ikke an å være på én side lenger. Det gjorde det i begynnelsen, før Den frie syriske hær fikk radikale islamister som hater Vesten å slåss mot - ved siden av at de skulle kjempe mot president Bashar Assads regjeringsstyrker. For de aller fleste utenlandske journalister er det ren gambling å oppholde seg sammen med ultramilitante islamister. Det er heller ikke trygt å være sammen med Den frie syriske hær, som også har svært militante elementer innen sine rekker - som for eksempel kan bortføre reportere for å få egne folk løslatt. Når man i tillegg lever i daglig frykt for å bli drept av automatvåpen, bomber, raketter og granater, er det ikke vanskelig å forstå journalist-flukten fra Syria.

NÅ MÅ internasjonale medier stole på lokale journalister, frilansere med og uten journalistutdanning, twitter-, facebook- og scype-meldinger og videoer lastet opp på YouTube. Hva er sant og hva er løgn eller propaganda i en situasjon der alle parter begår overgrep? Sannheten er til de grader blitt Syria-krigens offer, og gjør det enda vanskeligere å løse denne konflikten som har rammet millioner av uskyldige syrere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.