DEBATT

Debatt: Syria

Syriapolitikk på autopilot?

Per i dag er den norske Syria-politikken et stort paradoks.

DAMASKUS I GÅR: Småbutikkene på Hamidiya-markedet i den gamle delen av byen åpnes for dagen. Norge har ikke noe å gjøre militært i Syria, skriver artikkelforfatteren. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix
DAMASKUS I GÅR: Småbutikkene på Hamidiya-markedet i den gamle delen av byen åpnes for dagen. Norge har ikke noe å gjøre militært i Syria, skriver artikkelforfatteren. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verden har de siste to ukene druknet i statsbudsjettet: Kutt i antall kvoteflyktninger, kutt i pressestøtten og så store kutt til sivilsamfunnet at ingen har hatt kapasitet til å gjøre noe annet enn desperat prøve å sikre sine egne livsnødvendige tilskudd.

På tross av dette har ikke verden stoppet opp. Syria er fortsatt herjet av krig og lidelse, og Norge har stadig rundt 60 soldater på oppdrag i området for å trene opprørere i kampen mot IS. Det er på tide at den styrkede opposisjonen gjenreiser Syria-debatten.

Per i dag er den norske Syria-politikken et stort paradoks: Norge anerkjente i våres Baath-staten som Syrias legitime regjering, men har samtidig sendt norske soldater inn på syrisk territorium uten å ha fått verken tilgivelse eller tillatelse fra den samme regjeringen til å gjøre dette. Regjeringens påståtte folkerettslige dekning i dette spørsmålet er utilstrekkelig og bestridt blant eksperter på feltet. Ikke nok med det, men informasjonen som har gått ut til våre folkevalgte politikere og norsk sivilsamfunn har heller ikke vært tilstrekkelig. Det burde ikke være slik at informasjon om norsk militær tilstedeværelse på fremmed territorium blir gitt til stortingsrepresentanter via media, i stedet for fra regjeringen og Forsvarsdepartementet. Etter at Raqqa som følge av koalisjonens bombing mer eller mindre er jevnet med jorda, bør det uansett være klart at Norge ikke har noe å gjøre militært i Syria. Det er på høy tid å hente soldatene hjem igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer