Syrias fortidsminnevern fryktet fullstendig ødeleggelse - er nå lettet

Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern mener den antikke byen kan gjenreises etter IS ødeleggelser.

VIKTIGE MINNER SPART:  Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret. Foto: NTB / Scanpix
VIKTIGE MINNER SPART: Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av soldatene som var med på gjenerobringen av Palmyra, sier de syriske styrkene var lettet da de så at ikke alle kulturskattene i byen var ødelagt.

De russiskstøttede regjeringsstyrkene fryktet at den antikke byen skulle være ødelagt for alltid etter at ekstremistgruppen IS har kontrollert området i nesten ti måneder.

- Vi var så redde for å komme fram til ruinene og oppdage at de var fullstendig ødelagt. Vi var redde for hva vi kom til å få se ... Men da vi kom fram og så det, ble vi lettet, sier en soldat som ikke ønsker at navnet hans skal bli brukt.

Vil gjenreise templer Syriske og russiske soldater og militsmedlemmer som støtter det syriske regimet gikk blant ruinene og gledet seg over at ikke alt var ødelagt. Til å begynne med gikk de forsiktig av frykt for at IS hadde etterlatt seg skulte sprengladninger, men etter hvert var lettelsen mer synlig.

Noen begynte å sparke en fotball blant de verdensberømte ruinene.

Riktignok er viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer