Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Syrias fortidsminnevern fryktet fullstendig ødeleggelse - er nå lettet

Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern mener den antikke byen kan gjenreises etter IS ødeleggelser.

VIKTIGE MINNER SPART:  Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret. Foto: NTB / Scanpix
VIKTIGE MINNER SPART: Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av soldatene som var med på gjenerobringen av Palmyra, sier de syriske styrkene var lettet da de så at ikke alle kulturskattene i byen var ødelagt.

De russiskstøttede regjeringsstyrkene fryktet at den antikke byen skulle være ødelagt for alltid etter at ekstremistgruppen IS har kontrollert området i nesten ti måneder.

- Vi var så redde for å komme fram til ruinene og oppdage at de var fullstendig ødelagt. Vi var redde for hva vi kom til å få se ... Men da vi kom fram og så det, ble vi lettet, sier en soldat som ikke ønsker at navnet hans skal bli brukt.

Vil gjenreise templer Syriske og russiske soldater og militsmedlemmer som støtter det syriske regimet gikk blant ruinene og gledet seg over at ikke alt var ødelagt. Til å begynne med gikk de forsiktig av frykt for at IS hadde etterlatt seg skulte sprengladninger, men etter hvert var lettelsen mer synlig.

Noen begynte å sparke en fotball blant de verdensberømte ruinene.

Riktignok er viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret.

Både Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern mener den antikke byen kan gjenreises.

- Som sjef for fortidsminner er jeg fast bestemt på å bygge opp igjen de to templene. Fra bildene og videoopptakene på syrisk fjernsyn, ser vi at skadene er begrenset. Vi fryktet fullstendig ødeleggelse, sier Maamoun Abdulkarim.

- Vi kan knuse dem Det moderne distriktet Palmyra har ikke klart seg like godt dom oldtidsbyen. Flere nabolag er helt forlatt, og rekker med hus i området som var hjem til 70.000 mennesker før borgerkrigen, er ødelagt etter kraftige gatekamper.

Offensiven for å gjenerobre Palmyra startet tidligere i måneden, og seieren er strategisk og symbolsk viktig for den syriske regjeringen.

- Kampen om Palmyra har blåst bort den mystikkens aura som har hvilt over krigerne i Daesh. De er bare vanlige soldater, og vi kan knuse dem, sier en soldat og bruker den arabiske forkortelsen for IS.

(NTB-AFP)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart