ANKLAGES FOR PLYNDRING:  Syriske regjeringsstyrker, som nå kontrollerer oldtidsbyen Palmyra, anklages for plyndring av historiske skatter. Foto: Reuters / NTB scanpix
ANKLAGES FOR PLYNDRING: Syriske regjeringsstyrker, som nå kontrollerer oldtidsbyen Palmyra, anklages for plyndring av historiske skatter. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Syriske regjeringsstyrker står for plyndring og ulovlig graving i Palmyra

Oldtidsbyen Palmyra i Syria blir igjen plyndret, denne gangen av syriske regjeringsstyrker, hevder tysk arkeolog.

Den ytterliggående islamistgruppa IS gjorde omfattende ødeleggelser på historiske bygninger da de erobret Palmyra i fjor.

Da syriske regjeringsstyrker, med støtte fra russiske spesialstyrker og fly gjenerobret byen i mars, fant de templer og andre historiske byggverk sprengt.

Nå har også de syriske regjeringsstyrkene gått løs på oldtidsskattene, hevder den tyske arkeologen Hermann Parzinger, som leder Prussian Cultural Heritage Foundation.

- Tar ingen hensyn Ifølge Parzinger driver de syriske regjeringssoldater ulovlig utgraving på fritida og plyndrer historiske gjenstander fra området, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Gjenerobringen av Palmyra var en viktig seier for kulturen, men denne seieren har ikke gjort president Bashar al-Assad og hans støttespillere til redningsmenn for den kulturelle arven, sier han.

- Assads soldater plyndret også ruinene i Palmyra før IS overtok byen, og de tok ingen hensyn da de beskjøt området med rakettene og granatene og rammet antikvariske søyler og murer, sier han.

I kryssild UNESCO samler denne uka 170 forskere, arkeologer, arkitekter og andre i Berlin, for å diskutere hvordan Syrias historiske skatter skal kunne beskyttes i den blodige borgerkrigen som har kostet over 270.000 mennesker livet.

- De arkeologiske stedene har havnet i kryssild og blir misbrukt som militærbaser, konstaterer UNESCOs leder Irina Bokova.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram