System i galskapen

Fantasifullt og imponerende science fiction.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BOK: «Biosemiotisk avskrap» og «retrosymbiotisk dada» er bare to av de språkformene som sirkulerer i det framtidssamfunnet Lund bretter ut for oss i sin siste roman. Lund er en kultforfatter som med rette er utropt til en av våre mest originale samtidsforfattere, og med «Compromateria» gjør han ikke skam på sitt ry. Her gir han seg science fiction-sjangeren i vold med et usedvanlig oppbud av fantasifulle innovasjoner, både språklig, teknologisk og biologisk. Jeg-fortelleren opererer innenfor et kvasivitenskapelig paradigme i sin omsorgsfulle beskrivelse av de mangehånde levende organismene som bebor dette postmenneskelige samfunn, og en fantasifull leser vil sikkert kunne finne paralleller mellom Compromateria og Bondeviks Norge. I rammefortellingen gir Lund dessuten en ironisk kommentar til seg selv som «smal» forfatter og sitt forhold til leserne. Følgende sitat gir et godt innblikk i hva det dreier seg om:

«i endeløst kaotiske strømmer velter thlom ut, men også trion, i den hensikt å skape en orden, et system i galskapen, retrosymbiotekernes latterlige selvutleveringer blir den støy som kontrasterer alminnelig fibrillisk tale, den får den alminnelige utbredte fibrilliske tale til å fortone seg som noe trygt, begripelig, disse gale retrosymbiotekerne har derved en ikke ueffen rolle å spille for utbredelsen av de forskjellige comprometerianske språkformer.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer