Systemet lager sykdom

SYKELØNN: Sykdom i tradisjonell medisinsk forstand har liten innvirkning på sykefraværet, skriver Georg Espolin Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AV MEDIEDEKNINGEN fremgår det at Jens Stoltenbergs makttunge og rasktarbeidende sykefraværsutvalg vil ende opp med å foreslå økt bruk av gradert sykmelding og å fremskynde kravet om funksjonsvurdering hos lege. Hvis begrunnelsen for Unio-leder Anders Folkestads rapporterte skepsis til forslagene er tvil om at legene vil være i stand til å begrense Statens utgifter til sykepenger, har utvalget all mulig grunn til å lytte til ham.

NORGES FØRSTE sykepengelov trådte i kraft i 1911 og slo fast at ingen hadde krav på sykepenger «uten efter lægeerklæring.» Allerede etter et års tid var ordningen blitt dyrere enn forutsatt, og debatten om legenes rolle har pågått kontinuerlig siden. Likevel har man i snart hundre år unngått en bred debatt om anvendeligheten av legeattestert sykdom som kriterium for tildeling av trygd. Istedenfor å debattere hva medisinen faktisk kan gi svar på, har vi hatt en rekke ideologisk pregede debatter om hvilke svar medisinen bør kunne gi. Og isteden for å konsentrere oss om å finne ut hvem som faktisk ikke er i stand til å tjene sitt eget brød, har vi vært opptatt av hvem som er moralsk berettiget trygd - og særlig hvem som ikke er det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.