Systemsvikt i forskningen

Ingress

Meninger

Beredskap mot terror er selvsagt et spørsmål om utstyr, planlegging og koordinering mellom og innen politiet, forsvaret, helsevesenet og andre etater. På det feltet har kommisjoner gjort et grundig arbeid, og det forsikres om at alle involverte er blitt mye bedre forberedt, både for å hindre terror og til å handle om det verste skulle skje igjen. Unntakstilstanden den siste uka blir tatt som bevis på at det har lykkes.

Men beredskap gjelder ikke bare det tekniske, fysiske og organisatoriske. Det er også et spørsmål intellektuell beredskap for å forstå og gjenkjenne terrorens spor, kjennetegn og uttrykk. Fremmedfiendtlige konspirasjoner fortsetter å blomstre. Vi står overfor en økende trussel fra ekstremistiske jihadister, og de ulike miljøene befrukter hverandres fiendebilder. Sivilsamfunnet må opprustes med mer og bedre kunnskap om terrorens historie og nedslagsfelt, om totalitære ideer og fundamentalistiske bevegelsers tankemåter, ambisjoner og virkemidler.

På disse områdene er det satset foruroligende lite. Det er et beklagelig misforhold mellom den offentlige og politiske interessen for et dypere oppgjør med ekstremismen og mangelen på forskning om de ideologiske, politiske og psykologiske kildene.

Det finnes miljøer som kan bidra, men som mangler midler. Thomas Hegghammer og hans medarbeidere ved Forsvarets Forskningsinstitutt har høy kompetanse på studier av jihadisme og høyre-ekstremisme. Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati (NEST) har trukket opp et bredt lerret og bidratt med bøker og konferanser. De har satt i gang debatter om totalitære ideologier og regimer, ekstreme bevegelser til høyre og venstre, drømmer om det fullkomne samfunn og den farlige kombinasjonen av politikk og religion. I høst kommer en analyse av pervertert idealisme og de intellektuelles totalitære fristelse.

Når disse aktuelle forskingsfeltene ikke er prioritert og miljøene står i fare for å måtte gi opp, er det noe fundamentalt galt. Det er en fallitterklæring for forskningens organisering når temaer som går på tvers av det akademiske kontorlandskapet, og som ikke ligger innenfor departementale forskningspotter, ikke blir finansiert, samme hvor etterspurt og viktig kunnskapen er. Det er en systemsvikt som må rettes opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.