Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

syttitalls- kameratene

«Ingen vill veta var du köpt din tröja», synger Raymond & Maria. Men det er mange som vil vite hvor du får kjøpt albumet.

Sigrid Hvidsten

BANDNAVNET

Raymond & Maria stammer fra en swingersklubb, oppklarer vokalist Maria (22) på telefon fra Stockholm.

-  På åttitallet hadde de ganske morsomme annonser i avisene. Klubben fremsto som litt uskyldig, men også ganske lumsk. Slik er musikken vår også. Første gang du hører på plata vår høres melodiene bare glade ut. Andre gang skjønner du at alt ikke bare er fryd og gammen.

RAYMOND & MARIA

spiller viseinspirert folkpop. Håkan Hellstrøm møter «Fucking Åmål» i cordfløyelsbukser fra syttitallet. Singelen «Ingen vill veta var du köpt din tröja» - som tar for seg det anonyme, men likevel verdifulle livet som telefonselger - ble årets store sommerslager i Sverige, og fikk nylig prisen for «årets svenske hit» under Nordic Music Awards i Oslo Spektrum, der Raymond & Maria også opptrådte, uten at de fikk plass i den norske tv-sendingen. Men nå har «Ingen vill veta var du köpt din tröja» blitt spilt på Petre, Lydverket har Raymond & Maria på anbefalingslista, Platekompaniet-butikker melder om tomme beholdninger av albumet «Vi ska bara leva klart», og ingen bryr seg tilsynelatende om at svenske musikkanmeldere har brukt ordet «Indiedøden» om Raymond & Maria.

-  Raymond & Maria er helt annerledes. Jeg vet ikke om noe band i Sverige som lager musikk som oss, sier Maria. Hun forteller at de er inspirert av Simon & Garfunkel, Abba og den svenske visesangeren Ted Gärdestad.

-  På nettsiden deres står det at ordene «Brist! Sorg! Längtan!» beskriver lydbildet deres?

-  Ja, det oppsummerer faktisk alt.

EGENTLIG BURDE

gruppa hett Camilla & Maria. Etter litt fartstid i bandet fikk nemlig Maria med seg lillesøsteren Camilla på vokal. Ellers består bandet av Johan på bass, Staffan og Per på gitar og Olle og Andreas på trommer.

-  Navnet Raymond representerer den mannlige delen av bandet. Maria er meg og Camilla, forklarer Maria.

Svenske aviser har forundret seg stort over at bandmedlemmene nekter å oppgi etternavnene sine til pressen.

-  Vi er bare interessert i at folk skal høre på musikken vår. Vi er ikke interessert i personlig berømmelse, slår Maria fast.

Det er likevel vanskelig å være anonym når du er på toppen av hitlistene og har blitt nominert til tre priser under årets svenske Rockbjörngala . Etter hvert har det kommet ut at Johan er manusforfatter i den svenske suksessserien «Cleo», at Staffan er lokfører og at Per jobber med litt av hvert. Selv studerer Maria psykologi ved universitet i Stockholm.

-  Er Raymond & Maria et venstreband?

-  All musikk er vel politisk, men Raymond & Maria er ikke et uttalt partipolitisk band. Vi synger mer om vanlige mennesker. At de må lære seg å stå på egne bein.

I «INGEN VILL VETA VAR DU

köpt din tröja», synger hun om hvordan november kan være en tung måned dersom man har en kjedelig jobb. Men da får man heller drømme seg tilbake til sommeren, til landstedet i Värmland, eller til boligvisningen neste lørdag, eller tenke på kjæresten din, som er så händig og fin, han kan bygge badstuer helt på egen hånd.

-  Det vi forsøker å formidle gjennom tekstene våre er at folk skal tenke selv og gjøre hva de vil, fortsetter Maria. Så blir hun avbrutt. Korpsmusikk trenger seg inn gjennom telefonrøret. Det støyer.

-  Nå begynner militærorkesteret igjen. De spiller de samme låtene hver dag til samme tid, sukker hun. Før hun kommer på at Raymond & Maria er opptatt av å se positivt på ting.

-  Men så får du ihvertfall litt stockholmslyd gjennom telefonen.

MUSIKK

HIT: Singelen «Ingen vill veta var du köpt din tröja» - fikk nylig prisen for «årets svenske hit» under Nordic Music Awards i Oslo Spektrum. Maria er forøvrig nummer to fra høyre.<!--/BTEK0-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media