Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Syv Rejser en Nat...»

Torsdag går brev, manuskripter og annet Hamsun-snadder under hammeren på Cappelens bokauksjon. Salget, som allerede har vakt strid innad i familien, må nødvendigvis også vekke bekymring hos professor Harald Næss, som i høst har lagt siste hånd på sitt utrolige sju binds verk, «Knut Hamsuns brev».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har han fått med alle? Eller ligger det brev i Cappelens hvelv som ikke har stått på trykk?

  • Sammen med de to omfattende Hamsun-biografiene til Lars Frode Larsen, som omtales av Øystein Rottem på disse sidene, har Næss skaffet fram et overveldende kildemateriale for Ingar Sletten Kolloen, som er i gang med å skrive dikterens biografi. Larsen kommer for øvrig også med et tredje bind, som vil føre Hamsuns liv fram til året 1993, og som dermed vil inkludere «Mysterier» og «Redaktør Lynge». Stakkars Kolloen, som skal veve dette mylderet av detaljer sammen til en oversiktlig helhet.
  • Bind sju av «Knut Hamsuns brev» er et supplementsbind og inneholder 246 brev som er framkommet under arbeidet med brevsamlingen. Utvalget spenner fra 1879 til 1951, og byr på både prosaiske og storfelte leseropplevelser. Det gnistrer av pennen når Hamsun 12. juni 1892 sitter i København og skriver:

«Jeg sovned af her paa min Stol igaar, jeg sov to Timer med Pennen i Haand, for jeg rører mig nemlig ikke naar jeg sover, jeg dør væk. Saa vaagned jeg da paa Eftermiddagen og havde det livsaligste Andfald af Gudegnisten, som jeg endnu har følt i København. Jeg skrev i Træk fra Klokken fem Aften til Klokken tre idag Morges, jeg sad rundt, glemte Aftensmaden væk, brændte min Lampe tør, og var endda ikke tom i Hovedet. Du gode Gud, hvor det er deiligt, naar det gaar slig!»

  • Samme måned, i København; mer jordiske gjerninger. Hamsun skriver om «Kvindfolk til at forgaa af»: «Fan stejke mej tog jeg ikke et ganske ungt Skind syv Rejser en Nat, den sidste Rejse nede i en Restauration om Morgenen da vi skiltes. Hun kommer så ofte jeg vil, hun gaar og læser til Doktor.»

Sju reiser? Sannhet eller macho-skryt? Dette blir noe for Kolloen å finne ut av.

  • Symbolsk nok får vi i dette bindet også de siste skriftlige ord fra Hamsun, skrevet 21. november 1951, snaut tre måneder før han døde. I all nakenhet står setningene der, to i tallet: «Jeg er Fædrelandsforræder maa vite! Jeg kan ikke oparbeide nogen bedre Stemning imot mig i den Tiden jeg har igjen at leve.»

Et paradoks? Ironi? Eller pur Hamsun-logikk? Harald Næss har gitt oss et overveldende materiale. Hvem Hamsun var, må vi selv forsøke å gjette oss til.

Hele Norges coronakart