Ta ansvar, Ari!

Ari Behn er et fantastisk privilegert menneske. Gjennom sin posisjon som en prinsesses ektemann, blir han lyttet til. Han har dokumenterte, ubegrensede muligheter til å presentere sine tanker og saker i de media han måtte ønske.

Den dagen legene, Erik Fosse og Mats Gilbert, kom hjem fra Gaza, valgte til og med Norges mest sette debattprogram, NRKs «Redaksjon EN», å intervju Ari Behn, fremfor de to norske legene. De måtte stå på gangen.

Livet handler ikke minst om de valg man gjør som menneske. De valg man tar, sier dessuten noe om hva slags menneske man er. Tenk om Ari Behn hadde brukt sin posisjon og sine ubegrensete mediamuligheter til noe ganske annet enn seg selv og eget liv. Han kunne for eksempel ha brukt media til å kjempe for noe viktig for andre mennesker.

Jeg aner ingenting om hva slags politiske og etiske verdier Ari Behn har. Heller ikke hva slags intellektuelle og mentale referanser han har.

Hvis han lar seg inspirere av det kongelige, kan han studere Lady Diana. Hun engasjerte seg sterkt for rettferdighet til HIV/AIDS-ofre. Hun var også et mediaoffer, men brukte sin status til å besøke mineryddere i Angola – og barnehjem i India.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Behn blir inspirert av skuespillere, kan han skjele til Angelina Jolie. Vakker og privilegert, en tidligere partyjente og posør, som nå, på svært troverdig vis, kjemper for verdens flyktninger, også gjennom bruk av millioner av egne dollar til ulike prosjekter.

Susan Sarandon, Jane Fonda, Oliver Stone, Danny Glover og andre rykket inn en hel sides annonse i New York Times, for å kjempe mot Irak-krigen. Martin Sheen har engasjert seg sterkt mot Guantanamo-basen. Neil Young bruker sine mediamuligheter til å slåss mot krig.

Siden Ari Behn liker å lese egne dikt (som sist hos Grosvold), føler han kanskje nærest slektskap med forfattere. Nobelprisvinneren Harold Pinter brukte hele sin Nobeltale til til en kamp for menneskerettigheter. Som en del av talen leste han egne dikt. Noen av de sterkeste antikrigs-dikt som trolig er skrevet. Pinter er nå død og begravet, men hans stemme lever videre.

Organisasjonen «Poets against war» i USA har samlet inn mer enn 20 000 dikt mot USAs menneskerettighetsbrudd.

Det ble lagt merke til da forfatteren E. L. Doctorow publiserte et essay, som begynte slik: «…denne presidenten vet ikke hva død er».

Det kan kanskje hende at Ari Behn støtter både Irak-krigen og Guantanamo-basen. Jeg aner ikke. Det er dessuten ingen selvfølge at enhver norsk forfatter skal mene det samme som Harold Pinter eller Jane Fonda om politiske spørsmål. Men i vår tid er det mye å kjempe for. Spesielt når man har en stemme som media ønsker å bruke. Kampen for miljøet er et lite hint. Denne kampen handler dessuten både om eget liv – og om andres.