Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Etisk produksjon:

Ta ansvar, redd liv, IKEA!

Kvinnene som syr klærne, sengeteppene og gardinene våre lemlestes og dør. Men IKEA nekter å signere en livreddende sikkerhetsavtale, og holder egne fabrikk-kontroller skjult.

KAN GJØRE MER: IKEA hadde ikke leveranser fra Rana Plaza-fabrikken. Men som en av verdens største møbelforhandlere bør de gjøre hva de kan for å forhindre at ulykker som Rana Plaza-kollapsen aldri skjer igjen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AFP / NTB scanpix
KAN GJØRE MER: IKEA hadde ikke leveranser fra Rana Plaza-fabrikken. Men som en av verdens største møbelforhandlere bør de gjøre hva de kan for å forhindre at ulykker som Rana Plaza-kollapsen aldri skjer igjen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Bangladesh er det landet nordmenn kjøper flest klær og tekstiler fra etter Kina. Landet huser fire millioner tekstilarbeidere, de fleste kvinner.

For fem år siden, den 24. april, ble 1138 slike tekstilarbeidere drept, tusenvis lemlestet, da en fabrikkbygning i Rana Plaza kollapset.

Jeg besøkte nylig stedet hvor bygget kollapset. En syerske jeg snakket med hadde ligget i ruinene i ti timer med et dødt menneske over benet, og et annet menneske over magen. Da hun ble reddet ut var hun den eneste i live.

Dagen før kollapsen hadde hun sett sprekker i veggene. Hun var redd, men hun fikk beskjed om å komme seg tilbake på arbeidet, også av sin egen mann.

Dette er virkeligheten for mange av tekstilarbeiderne. De er tvunget til å akseptere nesten hva som helst: Arbeidsdager på opptil 12 timer hver dag, 6 dager i uka, ofte uten arbeidskontrakt.

Minstelønnen er 530 kr i måneden, og ulykker er vanlig: Avkappede fingre, brann, eksplosjoner, og bygningskollapser. Dette er, bokstavelig talt, dødsbillig mote.

IKEA hadde ikke leveranser fra Rana Plaza-fabrikken. Men som en av verdens største møbelforhandlere bør de gjøre hva de kan for å forhindre at ulykker som Rana Plaza-kollapsen aldri skjer igjen.

Sikkerhetsavtalen «The Accord on Fire and Building Safety» er det viktigste fremskrittet for tekstilarbeidernes i Bangladesh. Siden 2013 har den blitt underskrevet av over to hundre kleskjeder, blant annet nesten alle de skandinaviske.

Men ikke av IKEA. De mener sin eget rammeverk, IWAY, er godt nok.

Problemet er bare at IWAY er langt svakere med hensyn til åpenhet, kontrollrutiner, klagemekanismer og involvering av fagforeninger. IKEA nekter også å offentliggjøre hvilke fabrikker de handler hos eller hvilke kontrollører de bruker.

Dermed har vi ingen mulighet til å vite om IKEA snakker sant.

Men dette vet vi: Sikkerhetsavtalen virker.

Ved inngangen av 2018 har ca. 130 000 sikkerhetsbrudd blitt avdekket. Men avtalen omfatter bare halvparten av landets 5000 tekstilfabrikker. Dødsulykker skjer fortsatt flere ganger i året.

Derfor må IKEA nå ta ansvar, og signere sikkerhetsavtalen. Aldri mer et Rana Plaza.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media