Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ta ansvar, Siv!

Fremskrittspartiet hadde helt sikkert vært tjent med å få debatten til å handle om streng innvandringspolitikk. Det gjør den ikke, uansett hvor mange stråmenn Siv Jensen ønsker å kaste inn.

VIL IKKE TIE: Jeg er lei av å holde kjeft, skriver Utøya-overlevende Miriam Einangshaug. Foto: Privat
VIL IKKE TIE: Jeg er lei av å holde kjeft, skriver Utøya-overlevende Miriam Einangshaug. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Denne uken utfordret jeg FrP på den høyrenasjonalistiske linjen de ikke tar avstand fra. Oslo FrPs årsmøtevedtak hvor de slår fast at de ønsker at Norge skal bli et patriotisk fyrtårn og at FrP i større grad skal verne om nasjonalstaten, er et steg langt til høyre. Et steg Siv Jensen selv stemte imot.

Vennene mine ble drept av en høyreekstremist. I tiden etter var jeg, i likhet med resten av nasjonen, mest opptatt av å snakke om samhold og kjærlighet. Et angrep på demokratiet. I frykt for å tråkke på tær, lot vi være å ta oppgjøret med holdningene. Men det at vi ikke turte å ta politisk lærdom av terroren kan ha bidratt til at Breivik sine ideer i dag har et større nedslagsfelt enn hva de hadde den gangen.

FrP må ta sin del av skylden for dette.

Partiet har ved flere anledninger drevet et dobbeltspill. I partiprogrammet til FrP finner du moderate synspunkter. Samtidig kommer fremtredende partiprofiler gang etter gang med utspill som er langt mer ytterliggående. Som da nyvalgt leder i Oslo FrP, Geir Ugland Jacobsen etter en tragisk brannulykke spekulerte i om det kunne være en mordbrann utført av familiefaren fordi familien var “personer fra en kultur med en viss tradisjon for å ta livet av brysomme familiemedlemmer, særlig kvinner”, Per- Willy Amundsen skrev på Facebook at han “(..) fryktet for at et nytt korstog var nødvendig” eller da Per Sandberg uttalte at “forskjellige raser, religioner og kulturer ikke må blandes om vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge”.

Christian Tybring-Gjedde forsøkte å umyndiggjøre meg ved å hevde at jeg trengte beskyttelse fra meg selv, for så å si at jeg representerer en diktatorisk tilnærming til det offentlige ordskiftet som lammer demokratiet.

Det virker å eksistere en forestilling om at vi som overlevde skal sitte pent på sidelinja med en rose i hånda og holde kjeft mens verden går videre, men jeg er lei av å holde kjeft. Jeg kan ikke fortsette å sitte å se på at de samme konspirasjonsteoriene som tok livet av vennene mine legitimeres av et parti som inntil nylig satt i regjering.

Jeg forstår hvorfor Siv Jensen ikke ønsker å svare på det jeg konfronterer henne med. Det er vanskelig å skulle se en som overlevde terroren på Utøya inn i øynene og svare på anklager om at ditt eget parti er med å fóre tankesettet som tok 77 liv den sommerdagen.

22. juli var et politisk attentat. Oslo FrPs vedtak er et tydelig tegn på at dette i ferd med å bli glemt, og at viljen til å ta dette innover seg ikke er imponerende. Da får konspirasjonsteoriene farlig legitimitet og kan trigge reaksjoner som det på Utøya.

Det er på høy tid at FrP tar avstand fra farlige konspirasjonsteorier. Gå foran Siv, ta ansvar.

Hele Norges coronakart