Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Abid Raja i første statsråd

Ta den oransje dressen, Abid!

Folk som er vokst opp i kommunale blokker på Oslo øst, må få være seg sjæl.

FRA BLOKKA: Mange grein med Abid Raja under nøkkeloverrekkelse i Kultur- og likestillingsdepartementet mellom Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V). De har savnet en representant som ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA BLOKKA: Mange grein med Abid Raja under nøkkeloverrekkelse i Kultur- og likestillingsdepartementet mellom Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V). De har savnet en representant som ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Den nye kultur- og likestillingsministeren har sikkert fått mange gode råd med på veien allerede. Ett råd kom fra sjefen selv, Erna Solberg. Det gjaldt kleskoder.

Hun formante Raja om å gå i mørk dress til hans første statsråd hos kongen, i dag klokka 11. Skøyeren Abid lot seg filme av TV 2 i en klesbutikk, hvor han faller pladask for en prangende oransje dress.

Den var hans førstevalg om han fikk bestemme selv, men da ville nok ikke Erna bli blid, fleipet han. I sosiale medier og nettaviser rant det inn med flere råd. Mange var enig med Erna; ikke stikk deg for mye ut. Dette er en høytidelig anledning, og du er allerede en fargeklatt, så du trenger ikke understreke det ytterligere, var noen av de sikkert velmente rådene.

TABBE: Kulturminister, Abid Raja, forklarer hva som egentlig skjedde på slottsplassen 24. januar. Foto: Frank Karlsen/NTB Scanpix/AP. Redigering: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mitt råd er; ikke hør på Erna! Ikke når det gjelder klesstil og oppførsel. La Erna være fin bergenser, så får Abid være østkantgutt fra den kommunale blokka i Oslo. Det er ikke for mange av dem i politikken, verken på Stortinget eller regjeringen.

Så sjeldne er de at det var flere enn Abid Raja som grein da han fikk overlevert nøkkelkortet sist fredag av sin forgjenger og partileder, Trine Skei Grande. Han snakket om hvilken klassereise han hadde gjort; han som hadde vokst opp i et hjem uten bøker, med en mor som var analfabet og en far som jobbet på Spikerverket. Og der sto han, innvandrersønn og barnevernsgutt, og var kulturminister.

Jeg er bra nok for Norge, utbrøt han mellom tårene.

En annen som felte tårer var Anna-Sabina Soggiu som har vokst opp i en kommunal blokk på Tøyen. Hun har fått penger fra Fritt Ord for å skrive om oppveksten i blokka, Kolstadgata 7, eller K7 som den heter i nabolaget. Hun kjenner ikke Abid og er tidligere tillitsvalgt for Ap, men hun kjenner gutter som ham. Hun er vokst opp med dem.

Selv om hun snart har doktorgrad i psykisk helsearbeid og har forsket ved prestisjefylte Yale universitetet, kan hun fortsatt kjenne på følelsen av å le for høyt og bråke for mye, av å ha vokst opp langt unna den finkulturen som Abid Raja sier han heller ikke har noe forhold til.

De er «from the block», vokst opp i kommunale leiligheter med mange sosiale utfordringer, vold og rus, men også gode liv preget av tette boforhold og naboskap. De sier det til henne, de gamle naboene hun skriver om; ikke bare ta med det vonde. Skriv at vi er bra mennesker.

Soggiu har ikke glemt hvor hun kommer fra. Og det har heller ikke Abid, legger hun merke til. Det er det som rører henne, at han har kommet så langt uten å ta avstand fra arbeiderklassen han vokste opp i. En klassereise impliserer at man har reist fra noe, lagt noe bak seg, og det er det mange som gjør. De pusser ikke bare på fasaden, på klesstil og språk, men også på væremåten. De demper seg og tar mindre plass. Kler seg ikke i oransje i statsråd på Slottet av frykt for å skille seg ut.

Det handler til syvende og sist om representasjon. Abid Raja er representanten som lenge har vært savnet av så mange som ham, ungene fra blokka. I baksetet på den svarte bilen kan de reise med ham et stykke på veien.

Hør Anna-Sabina Soggiu i podkasten «Siste med Marie Simonsen».