Ta eldrebølgen

TV: «Eldrebølgen», NRK1. Premiere søndag kl. 20.30.

Så kom de gamle hjem, til din stue. I 42 episoder, hver søndag, mandag, tirsdag og torsdag kveld, skal hele Norge følge 12 mennesker over 60 år mens de jobber mot et mål: Å skrive, sette opp og framføre en revy. Og på premieren tydet alt på at dette kan bli en suksess: Rammen og typene var på plass fra første dag. Og konfliktene kommer. Like sikkert som at det blir revy.

Formen på eldrebølgen har du sett før. Det er «reality-tv», men med en viktig forskjell: Her skal ingen stemmes ut. I stedet skal de få være sammen, som venner eller uvenner, helt fram til mål. Og når kamera følger deltakerne inn på soverommet, får vi ikke sengelek.

Vi får religionsdebatt og aftenbønnprat. Forskjellen til Ozzy Osbournes MTV-freakshow kan ikke bli større.

Den andre store forskjellen er deltakerne. De har rynker. De mangler silikon. Der kommersielle kanaler må sikte mot reklamekronene i ungdomsmarkedet, slipper NRK å bekymre seg om slikt. Dusinet som er med spenner fra 62 til 75 år. Til sammen har de trent inn sine roller som seg selv i over 800 år.

Det betyr mye. De har rukket å skaffe seg en personlighet - og det hjelper i en serie uten fast manus. Da fjernsynet kom til Norge, i 1960, var denne gjengen allerede mellom 20 og 35 år. De vokste opp uten tv. Deltakerne er tydelige fra første episode. Det kan gi større konflikter, ikke mindre.

Og folkene bak Dinamo Story, som har produsert i samarbeid med NRK Troms, har gjort en stor jobb med castingen. Som med Ivar Bertinius Alver, tidligere offiser og pressemann i femti år. Med kallenavnet «generalen» fra første dag, og selverklært dårlig hørsel og stor utålmodighet overfor dem som er treige («Latsabber gjør meg ordentlig forbanna») lemper han køl i konfliktmaskinen.

Eva, kvinnesakskvinnen med forkjærlighet for allmøter, demokrati og loddtrekning kan nok gå noen tøffe runder med ham.

Og rundt er originalene, fargeklattene, de elskelige, underlige og underfundige. Å sende et dusin slike på forsinket folkehøyskole i Lyngen kan bli en liten genistrek. Det som skal bli interessant å se er aldersspredningen på seerne. Kommer den eldre generasjonen til å få nyte selv på enerom, eller vil denne gjengen også makte å huke inn yngre seere?