KOMMENTARER

Oljefondet:

Ta en skål for oljefondets cannabis-fortjeneste

En blås er nemlig fortsatt forbudt.

Selges: Regulert salg av cannabis er milliardindustri. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Selges: Regulert salg av cannabis er milliardindustri. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Cannabis er milliardindustri. Produktet omsettes trolig for over 60 milliarder dollar i året. Til sammenligning var den norske statens nettoinntekter fra olje- og gass-produksjon om lag halvparten i 2018. Markedet for produksjon, salg og kjøp er enormt.

Men også stort sett ulovlig. Brorparten av omsetningen havner i hendene på kriminelle organisasjoner og narkotikakrateller, ikke bedrifter og skattemyndigheter. I Norge, som i stort sett alle andre land, bruker vi milliarder på å jage brukere og produsenter framfor å tjene milliarder på å skattlegge dem.

Ting er imidlertid i ferd med å endre seg. Fordi Canada og ti amerikanske delstater har legalisert rekreasjonell og medisinsk bruk av marijuana, har den nord-amerikanske cannabisindustrien skutt fart. I 2018 ble det omsatt for ti milliarder dollar og investert like mye. I år er investeringene ventet å nesten doble seg.

Ifølge Business Insider er marijuana-industrien den raskest voksende delen av arbeidsmarkedet i USA. Bare i fjor ble det skapt over 64 000 fulltidsstillinger - en 44 prosents økning fra året før. Det grønne gullet sysselsetter fire ganger så mange som jobber med landbruk og fiskeri i Norge, og er ventet å øke med 110 prosent hvert år fram mot 2021.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer