Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ta en titt i T-banen!

BILLEDKUNST: T-banestrekningen Jernbanetorget- Stortinget- Nationaltheatret i Oslo opplever noe av et visuelt hamskifte fram til 14. april.

100 bidrag

I denne perioden er reklamemontrene mellom øst- og vestgående skinnegang på de tre sentrale stasjonene strippet for de kommersielle bildene og gitt en ny drakt gjennom nesten 100 bidrag fra 24 fotografer av forskjellig alder og med til dels høyst ulike kamerauttrykk.

«Under-eksponert» kalles denne tretrinns vårutstillingen, hvor man forflytter seg langt lettere fra stasjon til stasjon enn ved å vandre mellom de faste utstillingsinstitusjonene. Så sant man løser en trikkebillett. Og den utgiften er vel anvendte penger når det er gratis adgang til å se bildene fra perrongene. Fotografiene har dessuten fått et format som gjør dem visuelt virksomme i en krevende arkitektonisk sammenheng som stasjonsområdet.

Ettertanke

Utstillerne har tydeligvis tenkt med formidlingssituasjonen for øye, og byr på bilder som både ansporer fantasi og stemmer til ettertanke. Elin Høylands portretter av indiske krigsveteraner og Fredrik Naumanns presentasjon av kvinneskjebner fra Afrika gjør sitt til at man gjerne står over en avgang. Erle Kyllingmarks Lofoten-syner og Heidi Wexelsens undervannsscener hekter deg på mentale reiser som fører langt utenfor Kolsås og Mortensrud. Roger Nabbens vri på passfotografi gir et finurlig innspill til tanker om andres identitet, som så lett melder seg på et sted som T-banen.

«Under-eksponert» er et velkomment avbrudd, som en stakket stund erstatter positurer for profitt med billedmessig overskudd.

VISUELLE: Fotografiene har et format som gjør dem visuelt virksomme i en krevende arkitektonisk sammenheng som et stasjonsområde. Her: utsnitt av utstillingen på Stortinget T-banestasjon med foto av Isidor Åstrøm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media