Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Ta Farida til Høyesterett

For den lille jenta er saken en tragedie. For norsk asylpolitikk er den prinsipiell.

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Da 9 år gamle Farida ble hentet av politiet på Dokka sammen med foreldrene sine og sendt til Afghanistan i 2015, kom hun til et krigsherjet land hun aldri hadde vært i. Siden har hun hatt hjemmeskole med lærerne fra Norge, og stort sett vært innendørs i en leilighet i Kabul.

Utvisningsvedtaket var ugyldig, det slo Oslo tingrett fast i 2015. Borgarting lagmannsrett gjorde det samme i 2017 og Høyesterett i 2018. Men Utlendingsnemnda, UNE, fattet bare et nytt vedtak på et nytt grunnlag. Så stevnet familiens støttegruppe fra Dokka UNE.

Nå er femte runde i norsk rettsvesen over, med Borgartings avgjørelse om at det nye vedtaket om utvisning er gyldig. Men lagmannsretten er uenig med tingretten på flere punkter.

For nå 14 år gamle Farida og familien er saken en tragedie. For norsk asylpolitikk er saken prinsipielt interessant. Derfor bør den gå helt til Høyesterett igjen. Partene er uenige om det meste, men både UNE og familiens advokat, den erfarne asyladvokaten Arild Humlen, ser klare prinsipielle spørsmål.

Farida og mora fikk først oppholdstillatelse i Norge fordi de var uten mannlig omsorgsperson. Etter at faren også kom til landet, var vilkårene endret og oppholdstillatelsen ble trukket tilbake. Etterhvert ble familien sendt til Afghanistan.

En rekke innstramminger i asylpolitikken har de siste åra ført til at barn som tidligere ville fått beskyttelse nå blir henvist til internflukt.

Etter en av de mange hestehandlene mellom Venstre og FrP, vekket Regjeringen Solberg til live bestemmelsen om at asylsøkere med midlertidig opphold kan sendes ut hvis forholdene i hjemlandet bedrer seg.

Staten har hevdet ulike ting om sikkerhetssituasjonen på familiens hjemsted i provinsen Jaghuri. Dit er det ikke trygt å reise, Norge har derfor henvist familien til internflukt i Kabul.

Dette er i tråd med norsk praksis siden 2016, da rimelighetsvilkåret i internfluktvurderingen ble fjernet. Endringen betyr at utlendingsmyndighetene ikke lenger skal bedømme om det er rimelig å deportere asylsøkere til et annet sted enn de kommer fra, hvis det er mulig. Det er i strid med det klare rådet fra FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, som flere ganger har kritisert praksisen.

En skikkelig rettslig prøving av disse prinsippene vil være et gode både for politikken og for jussen. For Farida vil det bli nok en prøvelse.

Hvis barnets beste var viktigst, hadde Farida vært tilbake på Dokka for lengst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!