I NORGE: Oliver Stone besøkte Norge for å promotere sin film om Edward Snowden  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I NORGE: Oliver Stone besøkte Norge for å promotere sin film om Edward Snowden  Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Ta fra Obama fredsprisen og gi den til Snowden!

Regissør Oliver Stone er ikke i tvil om hvorvidt Edward Snowden fortjener fredsprisen. Men kan han vinne?

(Dagbladet): Den amerikanske varsleren Edward Snowden har vært nominert og ansett som en outsiderkandidat til Nobels Fredspris hvert år siden 2014, og også i år.

Snowden har flere markante støttespillere for hans kandidatur til prisen, deriblant filmregissør Oliver Stone, som nylig lanserte sin versjon av varslerens historie i spillefilmen «Snowden».

- Fantastisk valg

Stone er klokkeklar på hva han mener om en eventuell pris til den kontroversielle amerikaneren.

- Det er naturligvis mange andre gode kandidater for en slik pris, som alle trenger oppmuntring og støtte. Men dette er en stor sak og Snowden hadde virkelig vært et fantastisk valg, sier Stone når han møter Dagbladet under promoteringen av spillefilmen.

KANDIDAT: Edward Snowden har blitt vant til å delta på konferanser via videolink. Her i Athen i september. Pantelis Saitas / EPA / NTB Scanpix
KANDIDAT: Edward Snowden har blitt vant til å delta på konferanser via videolink. Her i Athen i september. Pantelis Saitas / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Den frittalende og politisk engasjerte regissøren synes ikke at valget av USA-president Barack Obama som fredsprisvinner i 2009 var like fantastisk. Da prisen ble kunngjort, hadde Obama vært sittende president i mindre enn ni måneder.

- Det var helt vanvittig, og basert på håp heller enn resultater. I ettertid har Obama utvidet den amerikanske tilstedeværelsen i verden noe enormt, han har overgått Bush i angrep på muslimske land. Dronekrigføringen hans bare fortsetter. Ta prisen fra Obama og gi den til Snowden!

Toppet spekulasjonsliste

En fagstemme som tror Snowden har en sjanse til å stå igjen som fredsprisvinner etter kunngjøringen fredag, er direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningssenteret PRIO. Men sannsynligheten var kanskje større tidligere i år:

Da Harpviken sendte ut en liste over hvem han anså som de mest aktuelle kandidatene til årets pris i februar, slik PRIO-direktører har gjort siden 2002, sto Snowden øverst på lista. For få dager siden ble en revidert liste lagt ut. Der har varsleren rykket ned til fjerde plass.

- Han står jo fremdeles på topplista, men det framstår som noe mindre sannsynlig nå. I Norge har det blitt drevet et par godt gjennomtenkte kampanjer for Bjørnson-prisen og Ossietzky-prisen, der juridisk kompetanse er hentet inn for at Snowden skal kunne motta prisene i Norge. Når dette ikke har ført fram, er det kanskje en beskjed til Nobelkomitéen om at dette er en vanskelig nøtt, et potensielt pinlig valg, sier Harpviken til Dagbladet.

Snowden vant Bjørnstjerne Bjørnson-akademiets Bjørnson-pris i fjor, og i år vant han Norsk PENs Ossietzky-pris.

Rekordmange nominerte

På den reviderte lista er det blant annet den russiske aktivisten Svetlana Gannusjkina og det syriske sivilforsvaret kalt De hvite hjelmene som figurerer på plassene over Snowden.

Aldri før har så mange blitt nominert til prisen: 376 vidt forskjellige personer og organisasjoner kan vinne på fredag, fra de amerikanske republikanernes presidentkandidat Donald Trump til den norske fredsforskeren og -aktivisten Johan Galtung.

Uavhengig av Nobels fredspris er Edward Snowden altså i gang med å undersøke om han kan komme til Norge i trygghet. Ossietzky-prisen deles ut 18. november.

Denne utdelingen rekker Snowden neppe, siden lagmannsretten nylig avviste å behandle spørsmålet før det foreligger en konkret utleveringsbegjæring på Snowden fra USA.

Norsk PEN har varslet at spørsmålet vil bli anket til Høyesterett.