DEBATT

Debatt: Hjerteinfarkt

Ta hele banen i bruk, Trøen!

Helse dreier seg ikke bare om det som sorterer under Helsedepartementets kapitler. 

SVARER:  - Ap er både på ballen og banen, skriver Tove Karoline Knutsen (Ap) i sitt svar til Høyres Tone W. Trøen.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SVARER:  - Ap er både på ballen og banen, skriver Tove Karoline Knutsen (Ap) i sitt svar til Høyres Tone W. Trøen.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Høyres Tone W. Trøen bruker fotballmetaforer for å kritisere APs Torgeir Micaelsen, som har utfordret helseminister Bent Høie på forskjellsbehandlingen av kvinner og menn som får hjerteinfarkt. Trøens utspill synliggjør en viktig forskjell mellom høyresiden og AP i synet på hva som skaper helse og uhelse i befolkningen, og hvordan problemene kan løses.

Regjeringens likestillingsmelding, av mange karakterisert som svært svak, blir trukket fram av Trøen, som mener meldingen har flere forslag om kvinnehelse enn det den rødgrønne regjeringens melding hadde. Men helse dreier seg ikke bare om det som sorterer under Helsedepartementets kapitler.

Det helsefremmende og forebyggende arbeidet må ta utgangspunkt i de livene folk lever og styre de beslutninger vi tar for å fremme helse i befolkningen. Derfor var de 43 forslagene som AP la fram ved behandling av likestillingsmeldingen minst like viktig for kvinners helse som de rene helseforslagene. En god politikk for familie og barn, fullverdig deltakelse i arbeidslivet for kvinner, og, ikke minst, kamp mot vold og overgrep er helt grunnleggende for kvinners helse.

Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse ved OUS ble opprettet av Stoltenberg II-regjeringen i 2006 og driver med forskning, kompetansebygging og kunnskapsformidling innen kvinnerelaterte områder som f.eks reproduktiv helse, hjerte/karsykdommer, belastningssykdommer, samt visse kreftformer. Flere nasjonale kompetansetjenester for kvinnerelaterte sykdommer ble opprettet på rødgrønn vakt. Ap er både på ballen og banen, Tone W. Trøen. Og vi tar hele banen i bruk. For det er bare slik vi kan score de viktige helsepolitiske målene, til beste for befolkningen – og særlig for kvinner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer