Ta i bruk immunterapi

Medisinen kan forlenge livet til kreftpasientene med et år.

Debattinnlegg

En ny, lovende medisin mot lungekreft er nå på markedet, og endelig ser det nå ut til at vi har fått noe som hjelper. Inntil nå har legevitenskapen og legene ikke hatt noe godt verktøy mot denne forhatte og farlige lungekreft sykdommen.

Den nye medisinen det her er snakk om er immunterapi. Dette er en medisin som har som oppgave å styrke kroppens eget immunforsvar mot kreftceller.

Samtlige kreftleger sier at dette må vi ta i bruk med en gang, og at det ikke er noen tid å miste. Medisinen kan forlenge livet til kreftpasientene med et år, og i noen tilfeller også helbrede pasientene.

Medisinen koster en million kroner for behandling av hver pasient, men helsemyndighetene sier blankt nei. De begrunner dette med at dette blir for dyrt. Det vil samlet bli en utgift på to milliarder kroner for staten.

I dag kan man få denne medisinen ved privatsykehuset Aleris mot at man betaler av egen lomme, eller om man er så heldig at man har egen sykeforsikring som dekker dette.

Ikke alle er så heldige at de har egen sykeforsikring eller disse pengene. Da får vi et klassedelt samfunn, de som har pengene og de som ikke har disse pengene. Sånn kan vi ikke ha det!

Her må regjeringen straks gi tillatelse og overføre de nødvendige midler til denne behandlingen, som er livsviktig for pasienter med lungekreft. Det er her snakk om pasienter med den aller farligste varianten, småcellet lungekreft, som det ikke finnes god behandling for.

Pengene det er snakk om synes jeg vi kan ta av oljefondet, som en tilleggsbevilgning. Vi må for all del ikke spare oss til fant eller bli som onkel Skrue og ikke bruke litt fra oljefondet. Det er nå vi lever.

Skal vi komme noen vei mot kreft, kalt «keiseren over all sykdom», må vi ta i bruk de midlene vi har og ikke sitte på gjerdet, men hoppe ned og brette opp ermene.

Jeg håper Erna Solberg og Siv Jensen gir et mandat til helsemyndighetene om at immunterapi skal inngå i kreftbehandling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.