Ta innvandrere i ed 17. mai

Utfordringene ligger i å få nordmenn til å godta innvandrerne som fullverdige samfunnsmedlemmer, skriver Eero Olli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INNVILGELSEN

av et nytt statsborgerskap er en overgang verdt en rituell feiring i lokalsamfunnet, og en slik seremoni vil redusere avstanden mellom nordmenn og innvandrere. Problemet for innvandrerne i Norge er ikke at de ikke får statsborgerskap. Ei heller ønsker de å bli etniske nordmenn. Utfordringene ligger i å få nordmenn til å godta innvandrerne som fullverdige samfunnsmedlemmer. Staten og det offentlige kan bidra til dette ved å skape en lokal seremoni for innvilgning av norsk statsborgerskap.

DET Å BLI

godkjent som fullverdige medlemmer av samfunnet krever at nordmenn har tillitt til at innvandrere er i stand til å delta politisk, og bære de pliktene og rettighetene som følger med et statsborgerskap. Hvordan kan man overbevise majoriteten av nordmenn om at dette er tilfellet? Jeg mener at dagens byråkratiske praksis burde erstattes av en høytidelig seremoni for innvilgelse av norsk statsborgerskap. I tillegg, bør det stilles krav som gjør det synlig at våre nye landsmenn er i stand til å være fullverdige medlemmer av samfunnet.

Det er vanskelig å få oppholdstillatelse i Norge, men har man først fått foten innenfor, er det relativt lett å få statsborgerskap. Etter syv år med oppholdstillatelse i Norge kan man få bevilget norsk statsborgerskap ved søknad. For personer gift med norske statsborgere er kravet for botiden fire år. I praksis fyller man ut et søknadsskjema, får et bevilgningsbrev i retur som man kan ta med til politiet for å få et norsk pass. Folks omgang med offentlige kontorer blir sett på som en privatsak, og følgelig får ingen vite at Eero eller Ahmed har blitt statsborgere. Hele prosessen er preget av typisk norsk lavmælthet, og mangler den verdighet et norsk statsborgerskap burde ha.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer