Ta klimaansvar, Erna Solberg!

Luftige løfter om hva vi skal gjøre om 10, 20 eller 30 år er egentlig null verd.

RIKTIG RETNING? Statsminister Erna Solberg ankommer åpningen av FNs klimakonferanse i Paris i går. Foto: Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
RIKTIG RETNING? Statsminister Erna Solberg ankommer åpningen av FNs klimakonferanse i Paris i går. Foto: Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er en selsom opplevelse å høre statsminister Erna Solberg fortelle om Norges angivelig store ambisjoner foran klimakonferansen i Paris. Vi har hørt tilsvarende tidligere, også fra forgjenger Jens Stoltenberg, som stadig framstilte Norge som et foregangsland i det internasjonale klimaarbeidet.

Men selv om Norge iherdig har satset på å tilsløre virkeligheten og vårt ansvar for den gjennom avlatshandel (for eksempel en klimamessig høyst tvilsom satsing på såkalte klimakvoter) og prokuratorknep (eksempelvis ved å utelate flyvende nordmenns enorme klimaavtrykk fra de fleste statistikker så fort flyene vi bruker passerer Norges grenser), er jo virkeligheten at våre klimautslipp har økt.

Luftige løfter om hva vi skal gjøre om 10, 20 eller 30 år er egentlig null verd, Solberg. Hvis du virkelig tror på menneskeskapte klimaendringer må vi gjøre noe som monner NÅ. Og hva med å vise litt lederegenskaper? Hva med for eksempel å fortelle folk at nordmenn, som belaster klodens klima og ressurser himmelhøyt over gjennomsnittet, må endre livsstil. Det burde ikke være noe stort offer. Det er selvsagt vår stadig mer ressurskrevende livsstil, herunder fritidsaktiviteter, som er hovedproblemet - og politikere som ikke tør kalle en spade for en spade.

Hver enkelt av oss har også et ansvar som privatpersoner. Men det monner ikke, innvender mange. Jo, hele klodens befolkning består av enkeltindivider. Ingen er flere enn en, så vidt jeg vet. Men så lenge ledende politikere med sitt tåkeprat får nordmenn til å tro at det først og fremst er de andre som skal og må gjøre jobben, er det ikke så rart at folk flest stiller seg avventende. Som vår fremste politiske leder er det ditt ansvar, Solberg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.