DEBATT

Staten og Equinor

Ta klimaansvar, også gjennom eierskapet

Med en overtro på markedskreftene, vil arbeidet med å bekjempe klimaendringene være fullstendig utilstrekkelig.

ANSVAR: Det er på høy tid at staten tar klimaansvar, også gjennom sitt eierskap, skriver innsenderen og oppfordrer Norge til å se til Sverige og hva de har gjort i sitt eierskap i Vattenfall og LKAB. Her er statsminister Erna Solberg, og Equinors konsernsjef Eldar Sætre i New York i høst.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
ANSVAR: Det er på høy tid at staten tar klimaansvar, også gjennom sitt eierskap, skriver innsenderen og oppfordrer Norge til å se til Sverige og hva de har gjort i sitt eierskap i Vattenfall og LKAB. Her er statsminister Erna Solberg, og Equinors konsernsjef Eldar Sætre i New York i høst. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Klimakrisen er en ekstraordinær situasjon som krever at vi bruker alle verktøyene i verktøykassa. Med en overtro på markedskreftene, vil arbeidet med å bekjempe klimaendringene være fullstendig utilstrekkelig.

Verden trenger å investere langt mer i fornybar energi enn den gjør nå. Det internasjonale samarbeidsorganet IRENA anslår at planlagte investeringer i fornybar energi må dobles for å begrense temperaturøkningen til to grader.

Financial Times' energikommentator Nick Butler skrev i fjor at privat sektor ikke kan løse klimakrisen selv: «Fornybar energi og bredere lavutslippsutvikling har en verdi bortenfor kortsiktig økonomisk avkastning og trenger derfor spesiell behandling.» Det er en voksende enighet om at staten må gjøre mer.

Hva gjør så det statseide selskapet Equinor? I 2017 kom de med en strategi for fornybar energi, der de har en «ambisjon» om å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi fram til 2030. Det kan sammenliknes med satsingen på å kjøpe tilbake egne aksjer for 5 milliarder dollar (rundt 45 milliarder kroner). Å sette kortsiktige økonomiske interesser først, gjør Equinor til en ineffektiv aktør.

I Sverige har de statseide selskapene Vattenfall og LKAB, sammen med børsnoterte SSAB, fått økonomisk støtte fra staten for Hybrit-prosjektet, som jobber for å lage stål uten CO2-utslipp. Det vil redusere Sveriges innenlandske utslipp med ti prosent. Slik forbedres svensk konkurransekraft når verden begynner å etterspørre fossilfritt stål.

Klimakrisen krever at vi går bortenfor høyrefløyens utdaterte syn på statens rolle i økonomien. Det er på høy tid at staten tar klimaansvar, også gjennom sitt eierskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer