Ta makt fra matkjedene

Ingress

Meninger

Landbruksminister Sylvi Listhaug har en egenskap som burde være mer utbredt i hennes profesjon: Hun er en tydelig politiker. Denne gangen er det matvarekjedene som har fått føle statsrådens direkte metode. Listhaug innkalte kjedene til et møte fordi prisen på mat steg med 3.2 prosent fra juni til juli. Det er den største prisøkningen på en enkeltmåned siden 1982. Dessverre var ikke kjedene like klare i sine svar. Som vanlig benektet de ethvert ansvar for prishoppet, og la skylda på andre aktører i verdikjeden. En kjede, ICA, ville ikke en gang møte statsråden fordi andre kjeder har større makt. Mer patetisk kan det knapt bli. Det er ikke rart at matvarekjedene som bransje ligger i bunnsjiktet målt på kundetilfredshet i forhold til andre bransjer. Selv eiendomsmeklerne har mer tilfredse kunder, og det sier det meste.

Denne gangen er det klart at det magre jordbruksoppgjøret ikke ligger bak prishoppet på mat. Forklaringen må derfor finnes hos leverandører og i dagligvarekjedene. Samtidig har Sylvi Listhaug pekt på et annet forhold som er særegent for Norge: Importerte varer uten toll har ofte langt høyere pris her i landet enn i Sverige. Det er i seg selv en grunn til å se nærmere på prisdannelse og fortjenestemarginer i dagligvarehandelen.

Det største problemet er eierkonsentrasjonen i næringen. De fire kjedene kontrollerer mer enn 90 prosent av markedet, og de har jerngrep på mange leverandører. Flere produserer også egne varer, noe som øker markedskontrollen. Til sammen bidrar dette til at vi har høyere priser og dårligere utvalg enn de fleste land i Europa.

Sylvi Listhaug sier hun står på forbrukernes side. Hvis hun mener alvor med det, er det beste tiltaket å frata kjedene den kontrollerende markedsmakten. For tre år siden la Matkjedeutvalget fram sin rapport om makt i matvarebransjen. Den lanserte sju anbefalinger som vil bidra til større konkurranse og en bedre maktfordeling i bransjen. Blant forslagene var en lov om god handelsskikk, et eget ombud for dagligvaresektoren, en dagligvareportal som sammenliknet priser og felles merking av innholdet i matvarer. Hvis landbruksministeren virkelig mener alvor, kan hun hente fram disse forslagene og sette dem ut i livet. Politisk tydelighet har bare verdi når den omsettes i konkret handling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.