Ta med lommetørkle

Sean Connery, en ung debutant og verdenslitteraturen utgjør en likandes trio i «Møtet med Forrester».

Gus Van Sant beveger seg inn i velkjent terreng og plukker opp en tråd fra temaet i «Den enestående Will Hunting», også en film med et ungt akademisk geni i fokus.

Her er 16-åringen Jamal (Rob Brown) fra Bronx et basketballfantom, bokelsker og forfatterspire, han må krysse sosiale grenser for å gjøre det han helst vil - skrive.

God kjemi

Det er en lettelse å se svart ungdom framstilt som noe annet og mer enn dophuer med gettoblastere på skuldrene, og det er en lettelse å se Sean Connery med stil tilpasse seg sin faktiske alder uten et ungt frø hengende i armen.

Han spiller den legendariske forfatteren William Forrester. For 40 år siden skrev han sin store roman, trakk seg tilbake i isolasjon og ble en myte.

Vennskapet mellom de to er utfordrende og konfliktfylt og lever på lerretet takket være god kjemi mellom veteranen og nykommeren. Rob Brown er opplagt et talent å merke seg.

Umake par som dette er også et velkjent grep. Gus Van Sant har i det hele tatt ikke gjort det lett for seg. Å filme bokglede og en ensom geskjeft som forfattervirksomhet er i seg selv et paradoks.

Positiv

Dermed hviler mye av opplevelsen nettopp på samspillet og dialogen, som er god og troverdig.

Derimot er Jamals professorfiende (F. Murray Abraham) nærmest en vandrende klisjé av hevngjerrig ondskap, et forutsigbart element i en film uten de store overraskelsene i forløpet.

Men «Møtet med Forrester» er i beste forstand positiv og varm. Noen kan trenge medbrakt lommetørkle.

<B>GUTT OG MYTE:</B> Sean Connery er en mystisk, tilbaketrukket forfatter - helt til en ung, bokelskende gutt når fram til ham.