- Ta meg på Wasa-vorta!

Orgasme på svensk i «Uti vår hage».

(Dagbladet.no): Endelig er komikerne Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen tilbake på skjermen. Etter kjempesuksesser som «Team Antonsen» og «Tre brødre som ikke er brødre», gjenoppliver de sitt kanskje mest surrealistiske TV-konsept, «Uti vår hage», nesten fem år etter at det sist gikk på lufta.

- Denne gangen tar vi utgangspunkt i store samfunnstemaer og belyser dem i sju novellefilmer. Det har vært litt som å få en stiloppgave: «Lag en halvtimes TV om at flerkulturelle ekteskap oppløses dobbelt så ofte som ekteskap hvor begge er norske», sier Harald Eia.

Og i klippet vi har fått fra NRK (lagt inn nederst i saken), er det nettopp kjærlighet på tvers av kulturkløften som er tema. Her får vi se hvor vanskelig det kan være å å ha svensk kjæreste - med ukjente erogene soner som «Wasa-vorte», «klaraklump» og «St. Olavs-sprekk», og kraftige orgasmer som virker svært fremmedartede vest for riksgrensa.

Brukte testgrupper

Fakta fra Statistisk Sentralbyrå, Folkehelseinstituttet og norske offentlige utredninger ligger til grunn for hvert program, men Eia innrømmer at et eventuelt samfunnskritisk budskap er vanskelig å spore filmene. Det hele glir fort ut i det absurde, slik vi er vant med fra trekløveret.

- Men vi setter i det minste temaene under debatt, som det heter. Vi har egentlig alltid vært glade i år ha et alvorlig utgangspunkt for humoren.

- Og for første gang har vi systematisk testet sketsjene på testgrupper underveis i redigeringen. Det har nok ikke gjort vitsene mer folkelige, men forhåpentlig mer tydelige. Man burde egentlig ha en fokusgruppe i bakhånd i alle livets sammenhenger. Teste ut sjekkereplikker før man bruker dem på byen, for eksempel, mener Eia.

Helstøpte filmer

TEMATIKK: Kulturkollisjon, ekshibisjonisme, overtro,  klimaendring, avmakt og ekstremisme er blant temaene i Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen og Harald Eias nye serie novellefilmer. Den første sendes på NRK 1 torsdag neste uke. Foto: FIRE ØYNE/NRK
TEMATIKK: Kulturkollisjon, ekshibisjonisme, overtro, klimaendring, avmakt og ekstremisme er blant temaene i Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen og Harald Eias nye serie novellefilmer. Den første sendes på NRK 1 torsdag neste uke. Foto: FIRE ØYNE/NRK Vis mer

- Med denne runden av «Uti vår hage» har vi også vært opptatt av det skal være helstøpte filmer som ikke vingler hit og dit hele tiden. Dette er hel ved, hver film kunne nesten vært en helaftens spillefilm, legger han til.

- Og når skal du lage en helaftens spillefilm?

- Før jeg blir femti, hvertfall, sier 41-åringen.

- Det er jo et lite land, det er lett å få til ting i Norge.

- Til slutt: Hvordan er det egentlig å kline med Atle Antonsen?

- Nei, jeg vil ikke dele med offentligheten hvordan en av mine beste venner er til å kysse. Men det ble brukt en del sånn munnspray som nesten ikke er å få kjøpt lenger.