Oljerigg ved skipsverft, nattlys, Laksevåg, Bergen.
Foto: © Regin Hjertholm / Samfoto
Oljerigg ved skipsverft, nattlys, Laksevåg, Bergen. Foto: © Regin Hjertholm / SamfotoVis mer

Ta oljedebatten!

Den beste måten å respektere oljearbeiderne på er å ta debatten om hva vi skal leve av etter olja, ikke å skyte budbringeren.

Meninger

Idar Martin Herland er forbanna. 13. juli oppfordrer han til å boikotte Dagbladet, siden kommentator Aksel Braanen Sterri har skrevet at vi bør satse på eldreomsorg og ny teknologi i stedet for å stimulere oljenæringa.

Jeg skjønner at Herland er forbanna. Braanen Sterri støtter investor Jens Ulltveit-Moe, som sier vi bør "la oljejobbene ryke" mens tusenvis mister jobben. Dette er en alvorlig situasjon, som må møtes med konkrete tiltak. Likevel er det noe som er skurrer med argumentasjonen.

Det er ikke første gang debatten om omstilling av økonomien har skapt bølger. I februar sa Erna Solberg at olja er en «solnedgangsbransje». Det fikk Geir Pollestad fra Sp til å se rødt: "Dette er en grov fornærmelse mot alle som har jobbet i olje og gass". I mai advarte Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myre mot å "spytte på" oljearbeidere og de som har mistet livet på sokkelen. Det er som å høre George W. Bush, som anklaget dem som kritiserte Irak-krigen for å være "mot soldatene".

Personlig skulle jeg ønske at olja varte evig, alltid var konkurransedyktig, og ikke var miljøskadelig. Men slik er det ikke. Det er ikke Aksel Braanen Sterri som gjør oljeprisen lav. Det er heller ikke hans skyld at oljeressursene vil gå tomme, eller at klimaforskerne anbefaler å la 80 prosent av kjente fossile ressurser bli liggende under bakken.

Det er mulig han er på bærtur, men hva er ditt svar, Herland? Hvis du mener at roughnecker, driftselektrikere, stillasarbeidere og andre i oljesektoren ikke kan jobbe med noe annet, har både de og Norge et kjempeproblem, for mange må det.

Oljearbeidere, spesielt pionérene, har vært uunnværlige for at vi har nytt godt av oljerikdom de siste tiårene. Men olja er også en gave. Da elvene våre først ble demmet opp, snakket man om "fossegavene". Arbeidere bygde demningene, men kraften kommer fra elva. I dag jobber mange nordmenn for oljebransjen. De enorme inntektene skyldes først og fremst olja, ikke bare vår innsats og kompetanse. Og denne gaven fra naturens side er dessverre hverken evigvarende eller bra for klimaet. I framtida må vi derfor bruke kompetansen vår på noe annet.

Den beste måten å respektere oljearbeiderne på er å ta debatten om hva vi skal leve av etter olja, ikke skyte budbringeren.