Danseløver: I 2009 tok kronprinsesse Mette-Marit og Wyclef Jean seg en svingom under nobelkonserten. Nå kommer Wyclef tilbake til Norge og vil danse mer. Foto: Chris Helgren / Reuters / Scanpix
Danseløver: I 2009 tok kronprinsesse Mette-Marit og Wyclef Jean seg en svingom under nobelkonserten. Nå kommer Wyclef tilbake til Norge og vil danse mer. Foto: Chris Helgren / Reuters / ScanpixVis mer

- Ta på dansesko, baby!

Wyclef Jean inviterer Mette-Marit på konsert.

- Ta på danseskoene, baby, for nå skal vi danse igjen.

Det er artisten Wyclef Jeans (43) beskjed til kronprinsesse Mette-Marit. Om knappe to uker kommer den tidligere The Fugees-stjerna til Norge for å spille konsert i Oslo.

- Fantastisk - Vi skal sende en personlig invitasjon til kronprinsparet, og vi reserverer plasser til dem, sier Jean til Dagbladet på telefon fra USA.

Sist Haiti-amerikaneren var i Norge feiret han Barack Obamas fredspris, og gjorde en minneverdig opptreden på nobelkonserten. Under siste låt gikk nemlig Jean ut blant publikum, ropte «Hvor er prinsessen?», og tok seg spontan svingom med kronprinsesse Mette-Marit.

Jean forteller at han husker hendelsen godt.

- Det var helt fantastisk. Jeg elsker å dele kulturen min med mennesker fra hele verden, og det var en fin opplevelse. Men jeg rakk ikke si mer enn hallo til prinsessen. Det var Obamas kveld, og det var det viktigste, sier han.

Intimkonsert Når superstjerna kommer til Norge denne gangen opptrer han på Sentrum scene som har publikumskapasitet på 1 800. For Jean regnes det som en intimkonsert, og han forteller at han bare har med seg én dj og skal spille sanger fra hele karrieren.

- Jeg elsker Norge, og ville spille et sted hvor jeg kommer helt nær fansen, så vi alle sammen kan føle kjærligheten. Jeg kaller det «Wyclef in your living room». Det blir helt spesielt, og publikum kommer til å huske at «Clef» kom, og han løftet taket, sier Jean.

- Lauryn løy I fjor kom Jeans selvbiografi, «Purpose: An immigrant?s Story». Som ventet kom det fram detaljer om detaljer om Fugees-bruddet i 1997.

Blant annet skriver han om affæren han hadde med Fugees-kollegaen Lauryn Hill, og at hun løy til ham om at han var far til hennes kommende sønn, Zion, da hun ble gravid for første gang.

Det viste seg derimot at faren var Rohan Marley, sønn av Bob Marley. At Hill løy om dette var det som førte til Fugees-bruddet, skriver Jean i boka.

- Jeg har vært 25 år i musikkbransjen, og det var viktig for meg, og jeg tror for mange fans, at jeg skrev min historie. Det mange som har lurt på hva som lå bak bruddet, og om detaljene i mitt forhold til Lauryn, sier han.

- Er du og Lauryn fortsatt venner?

- Jeg er venner med alle, jeg. Det er mulig Lauryn har et problem med meg, men jeg har ingen problemer med henne, sier han.

Fra slummen Jean ble født på den lutfattige karibiske øya Haiti, og kom til USA som flyktning da han var ti år gammel. Han forteller at det største han har opplevd som artist var å komme tilbake dit med The Fugees.

- Jeg vil alltid huske hvor jeg kommer fra. Jeg er fra slummen, og det gjør noe med deg som menneske. Du kan sette med hvor som helst, men jeg vil alltid overleve. Du kan ikke skylde på fattigdom, men hvis du bruker det til å gjøre deg sterkere kan du kjempe deg fram i livet og få til noe stort. Det er det jeg prøver å vise til barna på Haiti, sier han.

Jean er også kjent for sitt politiske engasjement, og i etterkant av det store jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, forsøkte han å stille som presidentkandidat i landet.

Forsøket strandet imidlertid da han ikke oppfylte kravet om å ha vært bosatt i landet fem år sammenhengende før et valg.

- Jeg ville stille på grunn av krisa etter jordskjelvet. Jeg ville at flere skulle få være med å forme lovgivningen og sin egen framtid. Men jeg synes det ser bedre ut nå. Landet og folket har stort potensiale, sier han.

Kjempefest Men når han kommer til Oslo vil han ikke snakket om politikk. Han planlegger isteden full fest.

- Jeg skal være i Norge i to-tre dager og gleder meg enormt mye. Vi skal ha show, og hele Norge skal være med på festen.

- Hele Norge?

- Ja. Alle sammen. En stor fest i stua mi.