DEBATT

Ta rasistene på alvor

Hva er mest elitistisk? Å ta folk på ordet, eller avskrive dem som dumme barn?

KRITISERT:  VGTVs Mads Andersen har ringt dem som hetser flyktninger på nett. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KRITISERT: VGTVs Mads Andersen har ringt dem som hetser flyktninger på nett. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte har reagert på VGTVs innslag der Mads Andersen ringer de mer «ivrige» kommentatorene til flyktningkatastrofen i Middelhavet. Det hele er ubehagelig å se på, så jeg forstår reaksjonen. Men det VGTV gjør er ikke å drite ut noen. Andersen har en respektfull tone og spør ganske enkelt hva folk mener med det de skriver. I kommentarfeltene har tross alt en retorikk fått feste seg som på sikt danner grunnlaget for både diskriminering og vold.

Enkelte antyder at dette er utdriting av ressurssvake mennesker, og at VG burde vært tøffere med «elitene» i stedet. Jeg er også for en mer maktkritisk journalistikk, men en trenger da ikke umyndiggjøre folk flest av den grunn? «Dette er den psykologiske motoren bak VGTVs oppringingsstunt: Er det ikke deilig å ha noen å forakte?» skriver Håvard Nyhus i Dagbladet. Men er det å ta folk på ordet å «forakte» dem? I min verden er det å ignorere vedvarende, ekstreme politiske ytringer i offentligheten, et tegn på forakt. Det er ingen grunn til å tro på mytene om at kommentarfeltene er befolket av ressurssvake og stakkarslige mennesker. Det er voksne, myndige, mennesker som selv, under fullt navn, sprer denne typen agitasjon på Norges største nettsteder. Noen av de tilhører organiserte miljøer på nett. Andre opererer på egen hånd. De sprer konspirasjonsteorier og åpenlys rasisme og kvinnehat i offentlige kanaler. Noen av de får til og med støtte fra Fritt Ord, slik som Fjordman. I Norge er det tidvis slik at det er en større synd å konfrontere rasisme, enn å spre rasisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.